Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

WOZ-beschikkingen Nijmegen later verstuurd

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

WOZ-beschikkingen: inzet op kwaliteit

In deze tweede WOZ-periode heeft de gemeente fors geïnvesteerd in de kwaliteit van de taxaties en de beschikkingen. Dit heeft als gevolg dat niet alle beschikkingen eind februari klaar zijn voor verzending met als consequentie dat ook de aanslagen gemeentelijke heffingen later worden opgelegd.
De WOZ-beschikkingen voor het tijdvak 2001-2004 worden gefaseerd verstuurd. In totaal gaat het om 75.000 panden, waarvan ongeveer 70.000 woningen. Tot half maart gaan de beschikkingen voor grote, incourante panden en de beschikkingen voor niet-woningen de deur uit. Eind maart verwacht de gemeente ongeveer de helft van alle WOZ-beschikkingen voor woningen te kunnen versturen. De rest van de woningen volgt in fases hierna.

Gevolgen
Het enige gevolg voor de burger is dat hij/zij later belasting gaat betalen; het aantal betaaltermijnen blijft gelijk. Ook voor de andere afnemers, de Rijksbelastingdienst en de Waterschappen, zijn er geen problemen; zij ontvangen de informatie tijdig voor het berekenen van hun belastingen. Voor het berekenen van de voorlopige teruggave gebruikt de Rijksbelastingdienst de oude WOZ-waarden; aan het eind van het jaar volgt een correctie.

Kwaliteit
Voor deze herwaarderingsronde zijn de taxateurs twee jaar lang bezig geweest met het vaststellen van de waarde van zo'n 75.000 objecten. De inzet was een algehele kwaliteitsverbetering om zodoende ook het aantal gegronde bezwaren te verminderen. Allereerst zijn de vastgoedgegevens intensief gecontroleerd en verbeterd. Alle objecten zijn, voor zover mogelijk, in groepen van vergelijkbare samenstelling ingedeeld. De waarde van de objecten in zo'n groep wordt vastgesteld met behulp van een referentiepand. Dit is een vergelijkbaar pand, waarvan de waarde bekend is, omdat het rond de waardepeildatum van 1 januari 1999 is verkocht. Verschillen in inhoud, ligging of kwaliteit worden per object verrekend in de uiteindelijke waarde. Het aantal groepen en referentiepanden is sterk uitgebreid wat de betrouwbaarheid van de gegevens vergroot.

Nieuw
In deze WOZ-periode ontvangen alle gebruikers en eigenaren automatisch ook het bijbehorende taxatieverslag. Daarnaast heeft de gemeente een standaard reactieformulier ontworpen, waarmee op eenvoudige wijze bezwaar gemaakt kan worden tegen de beschikking. Dit vergemakkelijkt en versnelt de afhandeling door de afdeling Burgerzaken en Belastingen.

WOZ-waarde
De Wet Waardering onroerende zaken schrijft voor dat gemeenten elke vier jaar alle onroerende zaken moeten waarderen. Deze WOZ-waarden worden gebruikt voor het berekenen van de onroerendezaakbelasting, de inkomsten- en vermogensbelasting van het Rijk en de waterschapsomslag. Alle WOZ-waarden zijn berekend naar de waardepeildatum 1-1-1999; ze zijn vier jaar lang geldig (van 1 januari 2001 t/m 31 december 2004).

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie