Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paars volgt CDA bij verdeling van etherfrequenties

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Paars volgt CDA bij verdeling van etherfrequenties (21 Feb 2001)

Het CDA is blij dat ook de paarse coalitiefracties ervan overtuigd zijn geraakt dat de verdeling van de beschikbare schaarse etherfrequenties anders kan en moet.

Dat is opvallend, want precies een week geleden was het in de commissie Verkeer en Waterstaat nog een eenstemmig koor. Niks hoorzitting, niks zorgvuldige procedure. Binnen een maand moesten de veilingplannen definitief door de Kamer worden gejast en hetzelfde gold voor de voorgestelde wijziging van de telecommunicatiewet, aldus CDA-fractiewoordvoerder Joop Atsma.

Donderdagmorgen kopten enkele dagbladen met het bericht dat de frequentieveiling zou zijn afgeblazen. Een verstandig, begrijpelijk en terecht besluit. Hoewel het nog even zoeken was naar de juiste frequentie kwam Paars in de loop van de dag met een reactie.

D66 en PvdA lieten doorschemeren al heel lang te hebben getwijfeld, de VVD wilde nog niet echt kleur bekennen. Op de etherfrequenties van OC&W alsmede V&W bleef het opvallend stil. Het enige geluid dat doorkwam, was dat van de minister-president. Hij zei "onaangenaam verrast" te zijn door de ruis uit het torentje, maar liet opvallend genoeg ook weten dat het kabinet vasthoudt aan de veiling "totdat in overleg met de Tweede Kamer blijkt dat het anders en beter kan", zoals de premier het formuleerde." Het CDA heeft vanaf de allereerste dag gezegd dat het anders kan en moet.

Verdelingscriteria: pluriformiteit, kwaliteit en ervaring Het CDA wil geen veiling, waarbij enkel het hoogste bod de doorslag geeft. Dat is een vlucht naar voren waarbij alleen het geld een rol speelt en geen keuzes hoeven te worden gemaakt.

"Wat wij willen is een verdeling van de beschikbare schaarse frequenties op basis van criteria als pluriformiteit, kwaliteit, ervaring en waarbij de zenders een vergoeding betalen per frequentie. De hoogte van de vergoeding hangt wat ons betreft af van elementen als de potentiële doelgroep, het profiel van de zender, het luisterbereik en dergelijke", aldus Joop Atsma.

CDA wil op korte termijn nieuwe kabinetsvoorstellen De CDA-fractie vindt - in antwoord op de vraag van de minister-president - dat het anders moet en anders kan en wil daarbij graag een handreiking doen om uit de huidige impasse te komen. Dan moet echter wel duidelijkheid komen over het stopzetten van de voorgenomen procedure. Om dat te bevestigen, heeft de CDA-fractie de volgende motie ingediend:

De Kamer, gehoord de beraadslaging,

- overwegende dat voor de aangekondigde frequentieveiling onvoldoende draagvlak aanwezig is
Stelt vast,

- dat er alternatieve mogelijkheden zijn om de beschikbare frequentie te verdelen

Verzoekt het kabinet de brief inzake de herverdeling van radio-omroepfrequenties in te trekken en op korte termijn nieuwe voorstellen uit te werken en voor te leggen aan de Kamer,
- en gaat over tot de orde van de dag.


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie