Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Buizenconstructie Zwaagmergouw Hoorn verdwijnt binnenkort

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Hoorn
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoorn

Nieuws

BUIZEN BOVEN ZWAAGMERGOUW VERDWIJNEN BINNENKORT Als alles volgens plan verloopt, verdwijnt eind deze maand de buizenconstructie bij de Zwaagmergouw. Dan is een belangrijk deel van de reparaties aan een belangrijke rioolbuis die dwars door Risdam-Noord loopt afgerond. De buizenconstructie over de Zwaagmergouw en de Dorpsstraat diende als tijdelijke omleiding, zodat de aangetaste delen van riolering drooggelegd en gerepareerd konden worden.

De reparaties bleken nodig nadat eind vorig jaar bij de ballenbrug een groot gat ontstond in de afvoerleiding die het rioolwater vanuit Hoorn naar de zuiveringsinstallatie in Wervershoof voert. De rioolbuis zakte in elkaar doordat de binnenkant was aangetast door gassen.

RADAR EN VIDEO
Het ingezakte deel van de riolering werd ijlings gerepareerd. Uit inwendige inspectie met behulp van een videocamera en een radarscanner bleek dat ook andere delen van het riool waren aangetast. De buis in kwestie loopt vanuit Risdam-Zuid - onder de Dorpstraat door - langs de Medemblikkervaart naar de Zwaagdijk. De radarscanner maakte het mogelijk om de sterkte van de buis te meten, terwijl de beelden van de videocamera lieten zien waar de binnenwand van de buis was aangetast door rioolgassen of binnendringende boomwortels.

KUNSTSTOF KOUS
Het deel van de riolering dat bij de ballenbrug onder de Medemblikkervaart doorloopt, bleek zo ernstig aangetast dat er een kous van glasvezelversterkte kunststof in moest worden aangebracht. Hetzelfde gaat op of rond 26 februari gebeuren met het deel van de buis dat vanuit de groenstrook onder de Dorpsstraat doorloopt. Het aanbrengen en uitharden van de kous neemt een dag in beslag. De dagen daarop worden de sleuven dichtgemaakt en het materieel verwijderd. De ernstigste gebreken zijn dan verholpen. Al met al ziet het ernaar uit dat de buizenconstructie op de hoek van de Zwaagmergouw en de Dorpsstraat eind februari verdwenen zal zijn.
Dit betekent overigens niet dat alle reparaties aan het riool in Risdam-Noord achter de rug zijn. De inspecties met de radarscanner en de camera wezen namelijk uit dat er ook het een en ander mankeert aan noordelijk deel van het traject richting Zwaagdijk. Het is nog niet bekend wanneer dit deel onder handen wordt genomen.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 13 februari vonden veel fracties dat de gemeente extra geld moet uittrekken voor onderzoek naar de staat waarin de riolen in Hoorn verkeren. De gemeenteraad wil weten of er nog meer onheil onder de grond verstopt zit.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie