Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Extra krediet voor overlaadstation Reiniging in Emmen

Datum nieuwsfeit: 21-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Emmen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente EmmenPersbericht: Krediet overlaadstation Reiniging, 21 februari 2001

Extra krediet voor overlaadstation Reiniging

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voornemen een extra krediet ad 1.986.570,- beschikbaar te stellen voor de bouw van een overlaadstation op het terrein van de afdeling Reiniging. Het krediet is nodig vanwege de stijging van de bouwkosten ad 1.262.100,- en de verhoging van de BTW ad 724.470,-. Door de beschikbaarstelling van dit extra krediet stijgen de kosten per ton afval, maar zij blijven ruim onder de huidige kosten voor afvoer en transport. Via dit overlaadstation worden de ingezamelde afvalstoffen naar de VAM Wijster afgevoerd. Onderzocht wordt of de financiering door de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) gedaan kan worden en daarnaast de installatie te leasen van de investeerder. Hierdoor ontstaat vrijstelling van betaling van de BTW.

De BNG heeft in nauw overleg met Ernst en Young voor gemeenten een project ontwikkeld voor investeringen in onroerend goed in samenhang met het nog in te voeren BTW-compensatiefonds. Hoewel de invoering van dit fonds op dit moment nog erg onzeker is en op z'n vroegst in 2004 wordt ingevoerd, wordt het project hiervoor toch aangemeld. Dit houdt in dat met de BNG een lease constructie wordt aangegaan, waarbij de BNG eigenaar wordt van het onroerend goed. Zodra het BTW-compensatiefonds is ingesteld, wordt het onroerend goed teruggekocht en kan de BTW worden bespaard.

Extra krediet

In maart 2000 heeft de gemeenteraad al ingestemd met de bouw van een overlaadstation en hiervoor krediet beschikbaar gesteld. Het aanvragen van vergunningen en het berekenen van de exacte kosten heeft uiteindelijk meer tijd gevraagd dan in eerste instantie werd voorzien. Na herziene ramingen en na openbare aanbestedingen blijkt dat het beschikbaar gestelde krediet ontoereikend is om de benodigde investeringen te dekken. Dit heeft er mee te maken dat met name in de bouw de kosten explosief zijn gestegen. De prijsstelling van de technische installaties is sterker gestegen dan in de ramingen was voorzien, evenals de prijs van het asfalt ten opzichte van het vorige jaar. Daarnaast hebben de aannemers rekening gehouden met te verwachten prijsstijgingen.Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2001 Gemeente Emmen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie