Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Quantummechanica: de beste theorie die we hebben

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Quantummechanica: de beste theorie die we hebben

In de jaren 1925-1930 slaagde men er uiteindelijk in een theorie te ontwikkelen die op een geheel nieuwe manier golf- en deeltjesaspecten combineerde. Deze theorie, de quantummechanica, is in essentie de nog steeds geldende, succesvolle theorie voor de beschrijving van de atomaire en sub-atomaire wereld. De theorie geeft een verklaring voor, en een uiterst precieze kwantitatieve beschrijving van een groot aantal voorheen onbegrepen verschijnselen: de stabiliteit van atomen en moleculen (en daarmee ook van de biologische soorten!), het periodiek systeem van de elementen, de chemische binding, de radioactiviteit, het geleidingsvermogen van metalen, het magnetisme van ijzer, de supergeleiding, de superfluïditeit. De fysica van de vaste stof, de kernfysica en de astrofysica zijn er op gebaseerd. De quantummechanica is de meest centrale, meest omvattende en best getoetste theorie die we hebben. Maar het beeld van de werkelijkheid dat de quantummechanica ons voorschotelt, is bijzonder vreemd en van het begin af aan is er hevig gediscussieerd over de juiste interpretatie van de theorie. In onze tijd beleeft deze discussie een nieuw hoogtepunt, onder andere door nieuwe experimenten die specifiek gericht zijn op het interpretatieprobleem.

Prof.dr. Jan Hilgevoord studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over causaliteit in de relativistische quantumveldentheorie.

Datum en tijd

donderdag 22 februari 2001, 20.00 uur

Spreker

prof.dr. Jan Hilgevoord

Titel

Serie

De quantummechanica

Quantummechanica - Van Aristoteles tot de schildpad

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Oratie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie