Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Producentenvertrouwen licht gedaald

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Producentenvertrouwen licht gedaald

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in januari licht gedaald. De producenten ontvingen in januari ongeveer evenveel orders als in december. Uit de conjunctuurtest van het CBS blijkt verder, dat de werkvoorraad in januari iets is toegenomen. De ondernemers in de industrie verwachten een lichte groei van de productie voor de komende maanden.

Vertrouwen industrie iets afgenomen
Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in januari licht gedaald en uitgekomen op 3,5. Met name minder gunstige oordelen over de omvang van de voorraden gereed product hebben geleid tot de afname van het vertrouwen van de Nederlandse industrie. De daling in januari volgt op eerdere afnames in de laatste maanden van vorig jaar. Desondanks bevindt het producentenvertrouwen zich historisch gezien nog steeds op een relatief hoog niveau.

Orderontvangst nagenoeg onveranderd
De ondernemers in de industrie hebben in januari vrijwel evenveel orders ontvangen als in december. De vraag naar industriële producten vanuit het binnenland nam iets af. De buitenlandse orderontvangst steeg daarentegen licht. De totale werkvoorraad ligt in januari een fractie hoger dan in december. Het indexcijfer van de orderpositie waarin de werkvoorraad tot uitdrukking komt, is in januari uitgekomen op 100,8 (juni 2000=100); drietiende punt hoger dan in december. De producenten in de industrie verwachten in de periode februari tot en met april een lichte productiegroei te kunnen realiseren.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie