Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minder burgers slachtoffer van criminaliteit

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

22.02.01

Minder burgers slachtoffer van criminaliteit

Het aantal burgers dat slachtoffer wordt van de meeste vormen van criminaliteit is in Nederland de afgelopen jaren kleiner geworden of gelijk gebleven. De daling is het sterkst waarneembaar bij vermogensdelicten. De meeste geïndustrialiseerde landen laten hetzelfde beeld zien. Het aantal geweldsdelicten in Nederland is nagenoeg gelijk gebleven, en komt daarmee beneden het gemiddelde van deze landen. Overigens blijft Nederland samen met Australië, Engeland & Wales en Zweden behoren tot de landen met een relatief hoog criminaliteitsniveau.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van de International Crime Victims Survey (ICVS) 2000. Het onderzoek is uitgevoerd door drie criminologen van de Universiteit Leiden, het Britse Home Office en Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) in Leiden.

De ICVS is een grootschalig internationale slachtofferenquête waarbij in elk land een representatieve steekproef van ongeveer 2.000 respondenten wordt gevraagd naar hun ervaringen met criminaliteit. Er wordt gevraagd naar ervaringen met slachtofferschap van diverse delicten, aangiftegedrag bij de politie, en houdingen ten opzichte van criminaliteit en de politie. De ICVS is inmiddels vier maal gehouden, in 1989, 1992, 1996 en in 2000. Aan het onderhavig rapport over de ICVS 2000 hebben bijna 40.000 respondenten meegewerkt in 17 geïndustrialiseerde landen. Het NSCR (Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving) heeft de coördinatie van de ICVS in de geïndustrialiseerde landen.

De redenen om de International Crime Victims Survey op te zetten is de gebrekkigheid van andere, internationaal vergelijkbare, bronnen over de aard en omvang van criminaliteit. Gegevens van politie en justitie zijn problematisch voor internationale vergelijkingen aangezien deze instanties in ieder land andere definities van criminaliteit hanteren, en de aangiftes anders behandelt en registreert. Daarnaast worden lang niet alle delicten door slachtoffers aan de politie gemeld.

Slachtofferschap van criminaliteit

In het voorjaar van 2000 is aan respondenten van 16 jaar en ouder gevraagd of zij in 1999 slachtoffer zijn geweest van elf verschillende delicten (autodiefstal, diefstal uit de auto, vernielingen aan de auto, bromfiets diefstal, fietsen diefstal, inbraak, poging tot inbraak, diefstal van persoonlijke eigendommen, beroving, zeden misdrijven, bedreiging en geweld). Wanneer voor 11 landen waarvoor gegevens beschikbaar zijn voor zowel 1995 als 1999 naar trends wordt gekeken, dan blijkt het percentage burgers dat tenminste één maal slachtoffer is geweest, te zijn afgenomen van 25 naar 22. Hiermee lijkt een einde gekomen aan de stijging van de criminaliteit die zich met name in het begin van de jaren zestig heeft ingezet. Met name het aantal mensen dat aangeeft slachtoffer van vermogensdelicten te zijn geworden, is afgenomen. Het aantal slachtoffers van geweld is vrijwel gelijk gebleven.

In Nederland zijn dezelfde ontwikkelingen waar te nemen. Het percentage Nederlanders dat aangeeft tenminste één maal slachtoffer te zijn van de elf geselecteerde delicten, is afgenomen van 32 in 1995 naar 25 in 1999. Daarnaast worden sommige mensen meerdere malen slachtoffer. Wanneer hiermee rekening wordt gehouden, komt dit overeen met een daling van 63 delicten per 100 volwassen inwoners in 1995 naar 51 per 100 inwoners in 1999. Het aantal vermogensdelicten is gedaald van 49 naar 40 per 100 inwoners. De daling van geweldsdelicten is marginaal, van 14 naar 12.5 incidenten per 100 inwoners. De hoeveelheid geweld is in Nederland beneden het gemiddelde van de 17 landen.

Deze resultaten verschillen enigszins van de politie statistieken. Deze laten in Nederland een significante stijging zien voor geweld en vandalisme. Diefstallen zijn in de periode 1995-1999 ook volgens de politiestatistieken gedaald.

Wanneer gekeken wordt naar elf verschillende delicten blijft Nederland samen met Australië, Engeland & Wales en Zweden bij de landen met een hoge criminaliteit. Japan, Finland, Portugal en Noord-Ierland zijn de landen met de laagste criminaliteitscijfers. Er komt echter een veel genuanceerder beeld naar voren als er een profiel van de criminaliteit wordt opgesteld. Voor de 17 landen tezamen betreft een kwart van de incidenten bedreigingen, mishandelingen, zedenmisdrijven en berovingen. Iets minder dan een kwart betreft vernielingen aan auto's, en bijna 20% zijn diefstal van en uit auto's. Iets meer dan 10 procent zijn inbraken (inclusief pogingen daartoe), en eveneens 10% betreft diefstal van persoonlijke bezittingen. De grootste verschillen tussen landen zijn te vinden in fietsdiefstal gemiddeld 10% van de delicten. Zo kent Nederland, net als Japan, Denemarken en Zweden, relatief veel fietsendiefstal. Diefstal van en uit auto's komt daarentegen in Nederland relatief minder vaak voor.

Politie
Uit de ICVS blijkt ook dat gemiddeld genomen van ongeveer de helft van alle delicten aangifte wordt gedaan door slachtoffers. Hierin is de afgelopen jaren vrijwel geen verandering gekomen. In Nederland wordt relatief vaker aangifte gedaan dan in de meeste andere landen. In Nederland wordt bijna 60% van de delicten gerapporteerd. Gemiddeld is dat in andere landen ongeveer de helft. In Polen, Catalonië, Japan en Portugal liggen de aangiftecijfers beneden de 40%. Vrijwel alle gestolen auto's en motorfietsen worden aangegeven bij de politie, net als inbraken. Tweederde van de diefstallen uit auto's en fietsendiefstallen wordt aangegeven. Slechts ongeveer de helft van de pogingen tot inbraak en zakkenrollen. 65% van de slachtoffers die aangifte doen van geweld in Nederland is tevreden met de wijze waarop ze behandeld zijn door de politie. Van de slachtoffers die aangifte doen van diefstal en inbraak is 72% tevreden. Dit komt overeen met andere landen.

Behalve het oordeel van de slachtoffers over de politie is aan alle respondenten gevraagd in hoeverre de politie het goed doet bij het bestrijden van de criminaliteit, en in hoeverre de politie hulpvaardig is. Wat betreft het bestrijden van de criminaliteit is 52% van de Nederlandse respondenten tevreden, dit is ruim beneden het gemiddelde (66%). In de USA en Canada is zelfs bijna 90% van de burgers tevreden. Wat betreft de hulpvaardigheid komt de politie in Nederland er het minste af van de 17 deelnemende landen. Van de Nederlanders vindt 43% de politie hulpvaardig ten opzichte van 71% gemiddeld in anderen landen. De oorzaken van de verschillen tussen de landen zijn onduidelijk.

Slachtofferhulp

In de ICVS is aan slachtoffers van geweldsmisdrijven en inbraak gevraagd of zij slachtofferhulp aangeboden hebben gekregen. In Nederland is het percentage mensen dat hulp aangeboden heeft gekregen na slachtoffer te zijn geworden van inbraak gestegen van 6 naar 9 procent ten opzichte van het onderzoek van 1996. Voor slachtoffers van beroving, seksuele delicten in van mishandeling en bedreiging is er een stijging van 14 naar 16 procent. De omvang van de slachtofferhulp in de andere landen is nauwelijks veranderd. Hulp voor slachtoffers van inbraak is vooral in het Verenigd Koninkrijk goed ontwikkeld. Gemiddeld geeft ongeveer 40% van de slachtoffers die geen hulp hebben gekregen aan dat zij slachtofferhulp wel op prijs hadden gesteld.

Angst voor criminaliteit

Nederlanders maken zich relatief weinig zorgen over criminaliteit. De kans om slachtoffer te worden van inbraak wordt in Nederland zelfs relatief laag ingeschat, terwijl de slachtoffercijfers voor inbraak en poging daartoe gemiddeld zijn. De Nederlandse respondenten zijn ook niet overdreven bezorgd om slachtoffer te worden van geweldscriminaliteit. Een positieve ontwikkeling zijn de maatregelen die Nederlanders steeds vaker nemen tegen inbraak. Het aantal inbraakalarmen is gemiddeld, en het gebruik van speciaal hang- en sluitwerk om inbrekers buiten de deur the houden is hoger dan in elk van de andere deelnemende landen.

De tekst van het rapport is ook beschikbaar op: www.wodc.nl

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 22-02-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...