Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lonen bij BIK Bouwproducten met 5,5 procent omhoog

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: FNV Bouw
Zoek soortgelijke berichten

datum: 22-02-2001 / bericht: 1 van 20Lonen bij BIK Bouwproducten met 5,5 procent omhoog

FNV Bouw en de Hout- en Bouwbond CNV hebben een principe-akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de 120 werknemers van BIK Bouwproducten in Opmeer. Het akkoord voorziet in een loonsverhoging voor dit jaar van 5,5 procent. Verder zijn afspraken gemaakt over verbetering van de pensioenregeling, het afschaffen van de collectieve vakantie en zorgverlof.

BIK Bouwproducten is het eerste bedrijf in de bouwnijverheid waarvoor dit jaar een CAO tot stand is gekomen. Veel van de uitgangspunten van het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid van de bonden zijn in het akkoord terug te vinden. Dat geldt voor de afspraken over het loon, maar ook op het gebied van arbeid en zorg voldoet het akkoord ruimschoots aan die uitgangspunten. Met de afspraken over deze zogenaamde 'goede doelen' is ruim 1 procent van de loonsom gemoeid. Zo komt er een kinderopvangregeling, wordt de wachtdag bij ziekte afgeschaft en krijgen werknemers de gelegenheid om calamiteiten- of palliatief verlof op te nemen. Dat stelt werknemers in staat om hun huisgenoten bij een ernstige ziekte bij te staan, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over doorbetaling van het loon. Werknemers krijgen ook zeggenschap over hun eigen vakantie, want de collectieve bedrijfssluiting wordt afgeschaft. Als het aan de bonden ligt zijn bedrijfssluitingen binnenkort in de gehele bouwnijverheid van de baan, zodat werknemers zelf kunnen bepalen wanneer ze met vakantie gaan.

Het akkoord op hoofdlijnen


- De lonen gaan in 2001 structureel met 5,5 procent omhoog: op
1 juli met de prijscompensatie plus 1,5 procent en op 31 december met de prijscompensatie plus 1 procent. De prijscompensatie wordt in totaal ingeschat op 2,5 procent, maar kan ook hoger uitvallen. Mocht de prijscompensatie lager zijn dan 3 procent, dan wordt het restant op 31 december uitbetaald. Is de prijscompensatie hoger, dan wordt het verschil op dat moment verrekend met de loonsverhoging van 1 procent. Werknemers hebben dus zekerheid over een loonsverhoging van 5,5 procent.


- In februari wordt de winstdelinsgregeling uitbetaald. Die komt neer op een uitkering van 5 à 6 procent.


- Er komt dit jaar een nieuwe betere pensioenregeling. De pensioenleeftijd gaat van 65 naar 62 jaar. Volgend jaar wordt bekeken of een bijdrage van werknemers noodzakelijk is.


- WAO' ers krijgen een eindejaarsuitkering van 300 gulden.

- De bedrijfssluiting in de zomer wordt afgeschaft. Werknemers kunnen zelf hun vakantie bepalen.


- 5 mei wordt een vrije dag.


- In de CAO wordt opgenomen dat werknemers recht hebben op doorbetaald calamiteiten-, zorg en palliatief verlof. De precieze invulling daarvan geschiedt in onderling overleg.


- Er komt een kinderopvangregeling.


- Het kraamverlof gaat van 2 naar 3 dagen.

- De wachtdag bij ziekte wordt afgeschaft.

- De spaarloonregeling wordt ongewijzigd voortgezet.FNV Bouw
Postbus 520
3440 AM WOERDEN
Telefoon: (0348) 575575
Fax: (0348) 423610
E-mail: (info@fnvbouw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie