Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse scholieren drinken vaker

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Trimbos-instituut

Druggebruik vergelijkbaar met de rest van Europa

NEDERLANDSE SCHOLIEREN DRINKEN VAKER

UTRECHT, 22 februari. Scholieren in Nederland blijken vaker te drinken dan elders in Europa. Eenvijfde drinkt meer dan tien keer in de maand, waarmee Nederland aan de kop gaat. Wel zijn Nederlandse scholieren minder vaak dronken dan elders in Europa. Wat het gebruik van drugs betreft neemt Nederland in de meeste gevallen een positie in iets boven het midden. Alleen het gebruik van cocaïne is hier iets hoger dan elders in Europa.
Dat blijkt uit cijfers van het zogenoemde ESPAD-onderzoek, een grootschalig onderzoek in dertig landen in Europa naar roken, drinken en drugsgebruik bij scholieren van 15 en 16 jaar.

Het is voor de tweede keer dat de European School survey on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) werd gehouden. De eerste keer was in 1995, toen een twintigtal landen deelnam. De tweede keer, in 1999, deden dertig landen mee, waaronder voor het eerst ook Nederland. In ons land werden de enquêtes afgenomen in het najaar van 1999 in het kader van het vijfde Peilstationsonderzoek naar middelengebruik, waarvan de resultaten eind 2000 zijn gepresenteerd in de publicatie Jeugd en riskant gedrag. Kerngegevens 1999.
Het ESPAD-project wordt gecoördineerd door de Swedish Council for Information on Alcohol and other drugs (CAN) en wordt gedeeltelijk ondersteund door de Raad voor Europa en het Zweedse Ministerie voor Sociale zaken.

Resultaten
Aan de scholieren zijn vragen voorgelegd over het gebruik van tabak, alcohol en cannabis in het hele leven en in de laatste maand voorafgaand aan het onderzoek. Voor de overige drugs zijn alleen vragen gesteld over het gebruik in het hele leven. De positie van Nederlandse scholieren bij het gebruik van de verschillende genotmiddelen is als volgt. (De cijfers betreffen dus uitsluitend 15/16 jarige scholieren).

Roken
Bij het roken neemt Nederland een middenpositie in; zowel wat betreft het percentage scholieren dat meer dan 40 keer heeft gerookt in het hele leven (30%), als in de laatste maand (36%). Groenland heeft het hoogste percentage recente rokers (67%), gevolgd door Bulgarije, Moskou, Frankrijk en Tsjechië, en Cyprus het laagste (16%).

Alcohol
Nederland staat op de zesde plaats voor wat betreft het percentage scholieren dat meer dan 40 keer alcohol heeft gedronken in het hele leven (37%). Bij het drinken in de maand voorafgaand aan het onderzoek gaat Nederland aan de kop: 20% dronk die maand meer dan 10 keer. Het minst wordt er gedronken in Finland en IJsland (1%). Op het gebied van dronkenschap scoren Nederlandse scholieren minder hoog en behoren ze tot de onderste regionen. 8% gaf aan in hun leven meer dan 20 keer dronken te zijn geweest en 11% was dat meer dan 3 keer in de laatste maand. Denemarken neemt hier de koppositie in (met respectievelijk 40 en 41%). Cyprus, Italië en Roemenië staan onderaan (met resp. 2% en 3%).

Cannabis
Drie landen delen de eerste plaats bij het ooit gebruik van cannabis: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Tsjechië (35%). Daarna volgen Ierland (32%) en Nederland (28%). Bij het gebruik in de laatste maand gaat opnieuw Frankrijk aan kop (22%), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Tsjechië (16%), Ierland (15%) en Nederland en Italië (14%). Het laagste gebruik wordt gerapporteerd uit Roemenië, Cyprus, de Faroër Eilanden en Malta.

Amfetamine
In meer dan de helft van de deelnemende landen heeft niet meer dan 1 of 2% van de scholieren wel eens amfetamine gebruikt; zo ook in Nederland (2%). Uitschieters naar boven zijn het Verenigd Koninkrijk (8%), Polen en Estland (7%), en Tsjechië (5%).

Ecstasy
Ook het ooit gebruik van ecstasy bedraagt in meer dan de helft van de deelnemende landen niet meer dan 2%. Het hoogste gebruik wordt gerapporteerd uit Letland (6%), gevolgd door Ierland (5%), en Nederland, Litouwen, Tsjechië en Slovenië (elk 4%).

Cocaïne
Bij de scholieren de ooit weleens cocaïne hebben gebruikt, staat Nederland samen met het Verenigd Koninkrijk bovenaan (3%), maar het verschil met de overige deelnemende landen is klein: deze rapporteren percentages van 1 of 2%.

Heroïne
In de meeste landen liggen de cijfers voor het ooit-gebruik van heroïne iets boven die van cocaïne. Nederland en Frankrijk (1%) vormen daarop een positieve uitzondering, maar de verschillen zijn marginaal. Roemenië rapporteert het hoogste percentage ooit-gebruikers van heroïne (8%), gevolgd door enkele andere Oost-Europese landen.

The 1999 ESPAD Report. Alcohol and Other Drug Use Among Students in 30 European Countries. Uitgave: The Swedish Council for Information on Alcohol and Other Drugs (CAN), The Pompidou Group at the Council of Europe. Sweden, 2000. ISBN 91-7278-080-0.Voor meer informatie bel Henk Maurits (030-2971138) voorlichter Trimbos-instituut

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11


index Homepage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie