Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Ambtenaren mogen sluiten van homohuwelijk weigeren'

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA: Ambtenaren mogen, uit godsdienstige overtuiging, sluiten van homohuwelijk weigeren

Ambtenaren van de burgerlijke stand, die op grond van hun godsdienstige overtuiging, geen homohuwelijk willen sluiten, mogen niet gedwongen worden een dergelijk huwelijk te sluiten. Zij mogen het sluiten van een homohuwelijk weigeren.

De Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB), bedoeld als uitwerking van artikel 1 (het anti-discriminatie-artikel) van de Grondwet, staat deze weigering toe, aldus Eerste Kamerlid, en oud-vice-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling, Yvonne Timmerman-Buck.

Door VNG ingenomen standpunt juridisch onjuist
Het standpunt van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) zoals verwoord in haar brief van 6 november 2000 aan de leden is dan ook juridisch gezien onjuist.

De VNG schreef: "Overeenkomstig ons advies inzake de registratie van een relatie van twee personen van gelijk geslacht (...) wijzen wij u erop dat in dergelijke situaties niet een beroep kan worden gedaan op een gemeentelijke regelgeving van welke aard dan ook. Het aangaan van een huwelijk door twee personen van gelijk geslacht zal bij wet geregeld zijn en het maken van uitzonderingen hierop, in de zin dat een gewetensbezwaarde (buitengewone) ambtenaar van de burgerlijke stand wordt vrijgesteld van de voormelde taken, is niet toegestaan. Een gemeentelijke verordening, reglement of regeling waarin de mogelijkheid tot uitzondering is vervat, is dan ook nietig, want in strijd met de (Grond)wet."

CDA-fractie: Gemeenten alsnog correct inlichten
De CDA-fractie in de Eerste Kamer roept, middels schriftelijke vragen van haar woordvoerder Yvonne Timmerman-Buck, staatssecretaris Kalsbeek op de VNG ertoe te bewegen "een en ander naar de leden van de VNG toe te rectificeren." Verder wil de fractie wil weten of de staatssecretaris ook bereid is andere maatregelen te nemen, zodat gemeenten alsnog correct over hun juridische verplichtingen tegenover hun ambtenaren worden ingelicht.

Dinsdag 6 maart a.s. zal in de Eerste Kamer de plenaire behandeling van de aanpassingswetgeving plaatsvinden. Zijn de schriftelijke vragen van de CDA tot die tijd niet bevredigend beantwoord, dan zal Yvonne Timmerman-Buck op 6 maart op mondelinge behandeling van de vragen aandringen.

De hele inbreng van Yvonne Timmerman-Buck voor 'Aanpassing van wetgeving in verband met de openstelling van het huwelijk en de invoering van adoptie door personen van hetzelfde geslacht' plus haar artikel over deze kwestie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie