Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gedicht scholiere gekozen voor Nationale Herdenking

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Comité 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Lelystad, 22 februari 2001

Gedicht 16- jarige scholiere gekozen voor Nationale Herdenking

Het gedicht 'Levend verleden' van Leonie Beks, 16 jaar en leerling van het Emelwerda College uit Emmeloord, Flevoland is uitgekozen om op 4 mei 2001 voor te lezen tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam te Amsterdam. Deze plechtigheid wordt bijgewoond door ruim 20.000 belangstellenden waaronder H.M. de Koningin, de minister-president en tal van andere autoriteiten. De NOS zendt de bijeenkomst rechtstreeks uit op Nederland 1, TV2 en Nederland 3.

Uit enige tientallen inzendingen heeft een breed samengestelde jury onder voorzitterschap van de heer mr. M.J.E.M. Jager, commissaris van de koningin in Flevoland, het gedicht van Leonie Beks gekozen. De jury was unaniem in haar keuze. Uit het juryrapport: "In een strakke vorm weet Leonie, op eigentijdse wijze, met mooie beeldspraak een brug te slaan tussen verleden en toekomst".

Het gedicht 'Geen idee?!' van Sanne Bruinsma, 16 jaar en leerling van de Scholengemeenschap Lelystad, is uitgekozen om op de 4 mei-herdenking in Herinneringscentrum Kamp Westerbork te worden voorgelezen.

Het gedicht 'Twee minuten' van Benjamin Derksen, 17 jaar, leerling van de Het Baken uit Almere, is uitgekozen om op de 4 mei-herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught te worden voorgelezen.

Zes andere jonge dichters zijn gevraagd hun gedicht voor te lezen tijdens de herdenkingsplechtigheid op 4 mei in een van de zes gemeenten in Flevoland. De aandacht voor Flevoland komt voort uit het feit dat deze provincie in 2001 ook gastheer is voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei.

De inzendingen zijn het resultaat van het project 'Dichter bij 4 mei' dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei is gestart om jongeren actief bij de dodenherdenking te betrekken. Het project bestond uit workshops met dichters en uit speciale lessen uit de lesbrief 'Dichter bij 4 mei'. Meer informatie over dit project op internet: www.4en5mei.nl .


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie