Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mega-reorganisatie zet betrouwbaarheid ABN AMRO op het spel

Datum nieuwsfeit: 22-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dienstenbond CNV

"Mega-reorganisatie zet betrouwbaarheid werkgever ABN AMRO op spel". Met de vorig najaar aangekondigde strategische heroriëntatie zijn alle ABN AMRO medewerkers opnieuw toebedeeld aan een van de drie nieuwe banken onder de ABN AMRO vlag. Pas sinds enkele weken weet zo ongeveer iedere medewerker in welke van de drie ABN AMRO banken hij of zij komt te werken. In een van deze drie banken (het deel dat de particulieren en het MKB bedient) wordt nu ca. 25% van de arbeidsplaatsen weggesneden in 2,5 jaar. Hetzelfde Nederlandse kantorennet werd nog maar een jaar geleden ook al geconfronteerd met operatie Focus 2005. Deze operatie zou een inkrimping van het aantal arbeidsplaatsen opleveren van 2500, uitgesmeerd over de periode tot en met 2004. De nieuwste reorganisatie in het kantorennet zet hier een forse versnelling op en is tevens veel ingrijpender. Inclusief de effecten van Focus 2005 wordt een verlies van 6250 arbeidsplaatsen voorzien. De nieuwste reorganisatie voorziet in ondermeer 550 bank-shops die de bank een nieuw aanzien moeten geven.

Bestuurder Harry Gerding van de Dienstenbond CNV stelt: "Ik vraag me serieus af of volgend jaar de inzichten niet tot weer nieuwe reorganisaties aanleiding geven. Enig houvast voor medewerkers en klant lijkt me ondertussen op haar plaats. Visie dus. De op hol geslagen reorganisatie-drift vind ik de perfecte illustratie van het amechtig najagen van aandeelhouderswaarde. Er is te weinig besef dat de waarde van de bank vooral in haar medewerkers schuilt. De aandeelhouder regeert. De loyale medewerker moet maar afwachten of zijn stoel er morgen nog staat". Al sinds augustus 1998 geldt een Sociaal Statuut die gedwongen ontslagen uitsluit. Plaatsing van medewerkers gaat van werk naar werk. Deze afspraak staat nog steeds en daar houden wij ABN Amro aan. Mocht de bank over maatregelen willen denken om vrijwillig vertrek naar een baan buiten de bank te stimuleren dan moet er zeer diep in de buidel worden getast waarschuwt Gerding alvast. "We hebben hier niet te maken met een armlastig bedrijf. De creativiteit in het oplossen van vermeende problemen in het bankbedrijf beperkt zich vaak tot het na-apen van de buurman. ABN AMRO zet ongetwijfeld de toon voor het kantorennet. Het wachten is op de bank die dit weer overbiedt".
Hoofddorp, 22 februari 2001


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Harry Gerding, bestuurder Dienstenbond CNV, tel. kantoor: 023 - 5651 052, of met Bert Jansen, voorlichter, tel.kantoor: 023-5651 052, tel. mobiel: 06 - 2000 5272

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie