Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grand-cafÉ Het Gouvernement introduceert Limburgse kaart

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Toegevoegd: 23-2-01 Het eetbare museum

GRAND-CAFÉ HET GOUVERNEMENT INTRODUCEERT EERSTE LIMBURGSE KAART

Net voor het carnaval - dus op tijd voor de troostende Aswoensdag-traktatie hièringslaaj - presenteert Grand-Café Het Gouvernement in het Limburgs Museum zijn eerste kaart. Een wisselend menu met alleen maar Limburgse streekgerechten als bijvoorbeeld roggebrood met huidvleis of Heuvellandse kaas, zondagse soep met balletjes en aangemaakt soepvlees, balkenbrij met stroop, vis of konijn in het zuur, stokvispuree, zuurkool met bloedworst en appel, rommedoe, bierpap of een gebak dat de wat scabreuze naam nónnevotte draagt. Met regionale producenten en leveranciers is een verrassend en afwisselend assortiment tot stand gekomen. Een oproep op de lokale televisie leverde ook nog enkele interessante recepten op. De gerechten kunnen naar believen worden overspoeld met vele soorten Limburgs bier, waaronder acht van het vat, Limburgse wijn of dröpkes. Het is voor het eerst in Nederland dat een restaurant een kaart met louter en alleen streekgerechten voert. Die formule en vooral het Limburgse karakter ervan past uitstekend bij het Limburgs Museum dat de geschiedenis, tradities en trends van de meest zuidelijke provincie tot onderwerp heeft. Het culinaire erfgoed is daarmee namelijk onlosmakelijk verbonden. De permanente presentatie Kijken in de keuken geeft een beeld hoe tussen 1800 en 1970 werd gekookt en gegeten. Hoe het heeft geroken en gesmaakt, kan vanaf nu óók weer door iedere museumbezoeker worden ervaren.

Pratmoos

Initiator is onderwijsman Baer Sorée, een gepassioneerd pleitbezorger van de regionale keuken. Die heeft de laatste decennia zwaar onder vuur gelegen. Niet al te genuanceerde kwalificaties als burgerlijk, armelui-eten, saai, oubollig en calorieënbom deden het imago weinig goed. Daar waar andere Europese regios prat gingen en gaan op de eigen gastronomische verworvenheden, leek de Limburger zich te generen voor de pratmoos en andere gerechten van opeenvolgende generaties moeders. Eten moest vooral anders als ooit thuis en bij voorkeur werden daarbij landsgrenzen geslecht. In culinair perspectief kwam de hele wereld binnen handbereik, maar dat wat vanouds het meest voor de hand lag, de regionale keuken, werd verwezen naar de bezemkast. Daar is ze door Baer Sorée uitgehaald, omdat er niets mis is met kwaliteitsproducten uit eigen streek en traditionele gerechten daarmee bereid.

De ambitie van de initiatiefnemer reikt overigens verder. Het Limburgs Museum moet een expertisecentrum gaan worden. Om de streekgastronomie in stand te houden is het noodzakelijk kennis te bundelen en te investeren in bijscholing van professionele koks en koks in opleiding maar ook van hobbyisten. Themaweken, workshops, lesbrieven en een heus leerboek zijn in voorbereiding, terwijl ook de website van het museum doorgeefluik van recepten en kooktechnieken zal gaan worden. Producenten zullen worden geënthousiasmeerd om op biologisch verantwoorde wijze hun bijdrage aan het regionale smaakpalet te geven. Veel enthousiasme kortom, dat moet leiden tot de renaissance en herwaardering van de Limburgse keuken.

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie