Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taxatie van muziekinstrumenten bij Sotheby's Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Bron: SOTHEBY'S
Zoek soortgelijke berichten
SOTHEBY'S

SOTHEBY'S
Press Release

Taxatie van Muziekinstrumenten

Op vrijdag 23 februari 2001 is Tim Ingles, Sotheby's expert op het gebied van Muziekinstrumenten, aanwezig bij Sotheby's Amsterdam om kosteloos muziekinstrumenten te taxeren voor veiling in Londen.

Op de veilingen van muziekinstrumenten bij Sotheby's in Londen komen regelmatig uiterst bijzondere exemplaren onder de hamer. In de veiling van 20 maart a.s. is het hoogtepunt een zeldzame viool van Antonio Stradivari uit 1682, met een waarde van 1,2 tot 1,5 miljoen gulden.

Van de ongeveer 600 violen, 'cellos, luiten, gitaren en mandolines van Stradivari bevindt zich het merendeel in particuliere verzamelingen of musea. De nu aangeboden viool, met het label (in Latijn) Antonius Stradiuarius Cremonensis Faciebat Anno 1682, werd door Stradivari vervaardigd in het begin van zijn zelfstandige loopbaan, toen hij na de dood van zijn leermeester Nicholò Amati zijn eigen stijl begon te ontwikkelen. Tim Ingles, hoofd van de afdeling muziekinstrumenten van Sotheby's, zegt: "Het is altijd weer een groot genoegen om een goede Stradivarius op de markt te zien verschijnen. Ik ben erg enthousiast over het vooruitzicht om deze bijzondere viool te mogen veilen. Instrumenten van Stradivari uit de jaren 1680 zijn schaars, dit exemplaar is één van de slechts vijf instrumenten uit het jaar 1682. Het model dat Stradivari toen gebruikte is gelijk aan die van zijn "Gouden Periode", waardoor zijn instrumenten uit de jaren 1680 een uitstekende geluidskwaliteit hebben. Het fraaie uiterlijk en uitstekende speelkwaliteit van de viool zal zowel musici als verzamelaars aantrekken."

Gebaseerd op de vaardigheden die hij tijdens zijn leerperiode verwierf, begon Stradivari geaccepteerde technieken te wijzigen en aspecten van het traditionele ontwerp aan te passen. Hij verbeterde de boog, paste de dikte van het hout op de millimeter aan, wijzigde de vorm van de krul; de vernis werd warmer gekleurd en de toon krachtiger. Zijn reputatie groeide snel en al spoedig had Stradivari een grote naam in zijn geboorteplaats Cremona, de stad die later het centrum van vioolbouw zou worden.

Taxatiedag Muziekinstrumenten bij Sotheby's Amsterdam: vrijdag 23 februari 2001.
Adres: Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam (op loopafstand van NS station RAI).
Afspraken voor taxatie: Albertine Verlinde, tel. 020 550 2204 Persinformatie: Diana Ridderikhoff, tel 020 550 2205

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Press / Public Relations
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30
1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
(diana.ridderikhoff@sothebys.com)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie