Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prof.dr J.W. de Vries (UL) krijgt koninklijke onderscheiding

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Leids taalkundige De Vries geridderd

Persbericht 31 (23 februari 2001)

Prof.dr. J.W. de Vries, die op 23 februari 2001 zijn afscheidscollege houdt, ontvangt na afloop van dit college een koninklijke onderscheiding. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij krijgt deze hoge onderscheiding voor de wijze waarop hij inhoud heeft gegeven aan zijn professoraat in de Nederlandse taalkunde. De onderscheiding wordt hem uitgereikt door de burgemeester van Lisse, C. van Zon-Langelaar.

De Vries wordt door studenten en collega's in het bijzonder gewaardeerd om zijn didactische kwaliteiten. Deze komen niet alleen naar voren tijdens zijn colleges, ook zijn wetenschappelijk werk geeft blijk van zijn bijzondere begaafdheid op dit terrein. Hij behoort tot de relatief kleine groep van wetenschappers die in staat zijn hun vakgebied, met behoud van wetenschappelijke kwaliteit, toegankelijk te maken voor een breder publiek. Zo kan de gemiddelde Nederlander dankzij Het verhaal van een taal, waarvan hij een der auteurs is, kennis nemen van de geschiedenis, de ontwikkeling en de verspreiding van zijn moedertaal.

Voorts heeft De Vries zich enorm ingezet voor de verbreiding van de Nederlandse taal en cultuur in binnen-, maar vooral in buitenland. Hij richtte in 1969 een vakgroep Nederlands in Indonesië op en gaf daar een aantal jaren leiding aan. In 1986 richtte hij de opleiding Dutch Studies in Leiden op - het was de enige opleiding Nederlands hier ter lande die specifiek bestemd was voor anderstaligen. Tevens creëerde hij met deze opleiding een unieke gelegenheid om vanuit Nederland de neerlandistiek in het buitenland te voeden en de Nederlandse cultuur uit te dragen.

De Vries is vanaf 1972 werkzaam bij de Universiteit Leiden, vanaf 1985 als buitengewoon hoogleraar Nederlandse taalkunde. In 1990 werd hij benoemd tot hoogleraar Nederlandse taalkunde, in het bijzonder met betrekking tot de relatie tussen het Nederlands en andere talen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie