Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: categorische spraakperceptie-hypothese klopt niet

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

23 februari 2001

Promotie: The categorisation of speech sounds by adults and children.

Mw.drs. P.A.M. Gerrits, Letteren 16:15 uur

Promotor: Prof.dr. S.G. Nooteboom, co-promotor: Dr. M.E.H. Schouten

Ellen Gerrits heeft onderzoek gedaan naar de zogenoemde 'categorische spraakperceptie-hypothese'. Deze hypothese veronderstelt dat luisteraars veel moeite hebben met de waarneming van verschillen tussen klanken die niet in hun moedertaal voorkomen. De hypothese zegt bijvoorbeeld dat Japanners en Chinezen moeite hebben met de uitspraak van de Nederlandse /l/ en /r/ omdat ze het verschil tussen deze klanken niet horen. Het herkennen van klanken in je eigen taal gaat het meest efficiënt wanneer je je als luisteraar alleen richt op die klanken die in je eigen taal betekenisonderscheidend zijn en je de niet-betekenisonderscheidende variaties binnen die klanken negeert.

Volgens de categorische spraakperceptie-hypothese kun je als luisteraar verschillen tussen niet-betekenisonderscheidende elementen op den duur niet meer waarnemen. Uit het onderzoek van Gerrits blijkt dat deze veronderstelling niet klopt: wanneer een test gebruikt wordt die sensitief genoeg is voor de puur akoestische verschillen in het spraaksignaal is er geen negatief effect meer van het eigen klanksysteem. Met andere woorden: ook Japanners en Chinezen horen dan het verschil tussen de /l/ en de /r/.

Gewijzigd: Monday, January 29, 2001 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie