Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen PvdA over daling criminaliteit in Nederland

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Vragen van Peter van Heemst en Gerritjan van Oven

23 februari 2001 PvdA

AAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN JUSTITIE

1.
Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over een internationaal onderzoek naar onveiligheid en criminaliteit, waaruit zou blijken dat voor het eerst sinds de jaren zestig de criminaliteit in Nederland is gedaald en kan de Kamer daarvan een exemplaar ontvangen?

2.
Wat is uw mening over de opzet van het onderzoek en kunt u aangeven of de verstrekte uitkomsten een betrouwbaar beeld opleveren van de positie die Nederland in internationaal opzicht inneemt op het terrein van (on)veiligheid?

3.
Kunt u een reactie geven op de bewering van een van de betrokken onderzoekers van het Nederlandse Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving dat "er sprake is van een duidelijke kentering en dat het onderzoek een heel ander beeld geeft dan media en politie oproepen."? (1)

4.
Hoe verhoudt de uitkomst van dit onderzoek zich tot de nota Juridische infrastructuur in internationaal perspectief, die het ministerie van Justitie in februari 2000 heeft gepubliceerd, en hoe lang duurt het nog voor u daarop een inhoudelijke reactie geeft?

5.
Kunt u met name ingaan op de tabellen uit de laatstgenoemde nota die laten zien dat Nederland vergeleken bij andere landen slecht scoort bij het aantal moorden in steden en bij slachtoffers van geweld in het stedelijk gebied? (2)

(1) Algemeen Dagblad, 23 februari 2001
(2) Zie de tabellen op blz. 19

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie