Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie Dr. ir. van de Water: 'Stroming in wanorde'

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een oratie die in februari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Vrij 23-02-2001 Stroming in wanorde
15:00 uur Dr. ir. W. van de Water
(Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
Titel rede: Stroming in wanorde

De stromingsleer beschrijft de stroming van gassen en vloeistoffen. De meeste stromingen om ons heen zijn wanordelijk zoals turbulentie. Hoewel de wiskundige vergelijkingen van de stromingsleer al dateren uit de 19e eeuw kunnen ze niet oplost worden als het om turbulentie gaat. De reden hiervan is hun niet-lineair karakter. In de laatste twintig jaar heeft onderzoek naar niet-lineaire systemen en hun vaak onvoorspelbare gedrag (chaos) een grote vlucht genomen. Jammer genoeg is de weg van chaos naar turbulentie moeilijk begaanbaar. Er zijn echter wel interessante zijpaden: spontane vorming van patronen in vloeistoffen die ver van evenwicht gedreven worden en de gebroken zelfgelijkendheid van turbulentie. Deze breuk weerspiegelt de tendens van turbulentie voor extreem gewelddadige gebeurtenissen op de kleinste schaal. Aan de KU Nijmegen worden nieuwe experimentele technieken ontwikkeld waarbij moleculen gekleurd worden met zeer krachtige lasers. Door de gemerkte moleculen te volgen, kunnen de micro-tornado's van turbulentie zichtbaar gemaakt worden.
Met ingang van 1 januari 1999 is dr. ir. W. van de Water (Utrecht) benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Transportverschijnselen in stromende vloeistoffen en gassen' aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Hij is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht op het gebied van de atoomfysica. Daarna werkte hij enkele jaren aan de Yale Universiteit (USA), de State University of New York te Stony Brook, en bij het Philips Natuurkundig Laboratorium.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie