Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Handelsoverschot naar 35 miljard gulden

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Handelsoverschot naar 35 miljard gulden

De waarde van de uitvoer van goederen in 2000 is ten opzichte van 1999 met 21 procent toegenomen tot 505 miljard gulden (229 miljard euro). De invoer van goederen blijft hier met een stijging van 19 procent iets bij achter. De waarde van de invoer bedraagt 470 miljard gulden. Nederland heeft traditioneel een hogere uitvoer dan invoer. Vorig jaar heeft dit geresulteerd in een handelsoverschot van 35 miljard gulden. Dit is ruim 13 miljard gulden meer dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de nieuwste handelscijfers van het CBS. De sterke waardegroei van de buitenlandse handel hangt nauw samen met de prijsontwikkeling van de in- en uitvoer.

Forse prijsstijgingen
Ongeveer de helft van de waardestijging van de internationale handel in 2000 is veroorzaakt door hogere in- en uitvoerprijzen. Volgens uitkomsten van de Kwartaalrekeningen van het CBS bedraagt de prijsstijging van zowel de Nederlandse in- als uitvoer in 2000 bijna 10 procent. Hieruit resulteert een volumegroei van de goederenuitvoer met circa 11 procent en van de goedereninvoer met ongeveer 9 procent.

Sterke waardestijging aardolie en aardolieproducten De waarde van de invoer van ruwe aardolie is in 2000 ten opzichte van een jaar eerder met 82 procent toegenomen. Deze stijging komt volledig voor rekening van prijsstijgingen, de ingevoerde hoeveelheid aardolie is zelfs iets afgenomen. Andere producten die voor een belangrijk deel aan de waardestijging van de invoer hebben bijgedragen zijn halfgeleiderelementen (chips), toestellen voor telecommunicatie en aardolieproducten. Ook in de toename van de uitvoerwaarde spelen aardolieproducten en halfgeleiderelementen een belangrijke rol. Vooral Duitsland heeft een groot aandeel in deze uitvoerstijgingen.

Handel met EU-landen
De uitvoer naar EU-landen is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 390 miljard gulden. De stijging betreft met name aardolieproducten en

computeronderdelen.
Nederland heeft vorig jaar voor 259 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit landen van de EU. De invoer uit de EU is daarmee 12 procent hoger dan in 1999. De invoerstijgingen uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk zijn in waarde gemeten het grootst.

Handel met niet-EU-landen
De uitvoer naar niet-EU landen is vorig jaar met 27 procent gestegen tot 115 miljard gulden. De export naar de Verenigde Staten heeft het grootste aandeel in deze stijging. Procentueel is de uitvoer naar Maleisië, Singapore, Taiwan en Iran het sterkst gestegen. Nederland heeft vorig jaar voor 211 miljard gulden aan goederen ingevoerd uit landen buiten de Europese Unie. Dit is 30 procent meer dan in 1999. De belangrijkste bijdrage aan deze stijging is geleverd door een invoertoename uit de Verenigde Staten. Procentueel is de waardegroei van de import uit Algerije en Saoedi-Arabië het sterkst. Het betreft hier vooral aardolie.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoer van diensten worden buiten beschouwing gelaten. De ontwikkelingen hebben betrekking op dezelfde periode van het jaar daarvoor, tenzij anders vermeld. Het jaar 2000 telde in totaal 2 werkdagen minder dan 1999; december 2000 telde 4 werkdagen minder dan december 1999.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie