Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

In 2000 horecabestedingen ruim 25 miljard

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Bedrijfschap Horeca en Catering

Zoetermeer, 23 februari 2001
Persbericht P-02 , afd. Communicatie, tel. (079) 368 07 19

In 2000 horecabestedingen ruim 25 miljard

In het afgelopen jaar is de omzet in de horeca met 5,6 % gestegen naar 25,4 miljard gulden. De omzet bij de catering nam met 13,6 procent toe tot 4,1 miljard gulden. In de verblijfsrecreatie bleef de omzetgroei achter met 0,7 % (tot Fl 2,3 miljard). In totaal realiseerde de horeca, catering en verblijfsrecreatie in 2000 een omzet van Fl 31,7 miljard (alle bedragen incl. BTW).

In het 4e kwartaal 2000 tekenden zich de eerste contouren af van een afvlakkende economische groei. Op basis van recente prognoses over de Nederlandse economie zijn de verwachtingen voor de horeca in 2001 minder positief, aldus de Barometer 4e kwartaal van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Binnen de horeca was de omzetgroei in 2000 het hoogst in de hotelsector (+ 9 %). Deze groei wordt veroorzaakt door zowel een grotere vraag als hogere kamerprijzen. De toename van de omzet in de fastfoodsector bleef met 3,7 procent achter bij het gemiddelde. Hier speelt de toenemende concurrentie zowel van binnen als van buiten de bedrijfstak een rol. De daling van het aantal bedrijven in deze sector (vooral cafetaria's) zorgde er wel voor dat de omzet per individueel bedrijf gemiddeld nog met 5,5 procent toenam.

De omzetgroei in de horeca nam gedurende het jaar af. In het vierde kwartaal bedroeg de toename in omzet nog 5,1 %, het laagste groeipercentage sinds het derde kwartaal van 1998. De omzetgroei van de hotel- en de cafésector lag boven het gemiddelde, de restaurant- en vooral de fastfoodsector bleef hierbij achter.

Hoewel het consumptievolume van gezinnen zal toenemen en dit goede perspectieven voor de horeca biedt, zijn de verwachtingen voor 2001 door een afvlakkende economische groei toch minder positief. Een toenemende inflatie vanwege het nieuwe belastingstelsel (BTW, ecotax op energie) en een doorbelasting van kostenstijgingen (loonkosten, inkoopprijzen) zullen de bedrijfsresultaten beïnvloeden. De concurrentiedruk zal een volledige doorberekening van kostenstijgingen belemmeren. Per saldo zal het netto bedrijfsresultaat dan minder stijgen dan de omzet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie