Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Persbericht regiopolitie Limburg-Zuid: uitgifte vals geld

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht : Maastricht 23-02-2001
Persbericht regiopolitie Limburg-Zuid uitgifte vals geld Vrijdag, 23 februari 2001.

Maastricht, uitgifte vals geld:
In de maand februari 2001 zijn tot nu toe in de politieregio Limburg-Zuid17 aangiftes gedaan dat er valse bankbiljetten werden uitgegeven. Het betrof in deze gevallen steeds valse bankbiljetten van fl. 25,- en bankbiljetten van DM 100-. De politie waarschuwt nogmaals de middenstand en in het bijzonder de caféhouders om tijdens de komende carnavalsdagen alert te zijn bij het innemen van deze bankbiljetten.
De uitgifte van de valse bankbiljetten betrof elf maal een briefje van DM 100 en zes maal een briefje van fl 25,-.

Bij de uitgifte van de briefjes van DM 100 zijn vrijwel in alle gevallen kleine zelfstandigen de dupe geworden, mogelijk omdat deze geen apparaat met Ultra violetlicht in hun bezit hebben om de echtheid van de biljetten te kunnen controleren. Onder de slachtoffers waren kleine kruideniers, fruit- en groenteverkopers en een friture. De echtheid van de bankbiljetten kon pas vaak worden vastgesteld door het personeel van banken aan wie het geld ter omwisseling in Nederlands geld werd aangeboden. In zeven van de elf gevallen van de uitgifte van de valse DM 100 briefjes bleek deze uitgifte gedaan te zijn in Maastricht of dorpen rondom Maastricht. De andere briefjes werden willekeurig in de regio uitgegeven. De valse biljetten bleken, als deze als nieuw werden uitgegeven, bijna niet van echt te onderscheiden en knisperen ook als echt bankpapier. Na enig gebruik neemt de kwaliteit snel af en verdwijnt de opgedrukte inkt en is het opgedrukte watermerk niet goed meer zichtbaar. Indien de valse bankbiljetten van DM 100 onder een UV-lamp gehouden worden licht het watermerk sterk op. Dit houdt in dat het bankbiljet vals is omdat het watermerk van een echt bankbiljet in het geheel niet oplicht onder een UV-lamp.

Voorgaande jaren zijn tijdens de carnavalsdagen steeds enkele valse bankbiljetten uitgegeven. Dit betrof dan alleen bankbiljetten van fl 25,- en fl 50,-. Deze bankbiljetten bleken geen watermerk te hebben en het is dus gemakkelijk te controleren door de bankbiljetten tegen het licht te houden. Verder was de kwaliteit van het papier van de Nederlandse valse bankbiljetten slecht en waren de kleine lettertjes op de bankbiljetten door de slecht druk nooit goed leesbaar.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie