Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Houten heeft een Notitie GSM-beleid

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Digitale Gemeente Houten

Gemeente Houten heeft een Notitie GSM-beleid.

vrijdag 23 februari 2001 - Bron: Gemeente Houten

Voor inwoners van Houten is voortaan duidelijk onder welke condities een antenne wel of niet is toegestaan.
Voor het verlenen van een bouwvergunning voor een GSM-antenne wordt gekeken of het bestemmingsplan dat toelaat.
Maar omdat de huidige bestemmingsplannen niet voorzien in specifieke regels voor deze installaties, moeten er vele vrijstellingsprocedures worden gevolgd. Om duidelijkheid te verschaffen en mogelijke willekeur te voorkomen heeft de gemeente haar toetsingscriteria in een notitie vastgelegd. Op basis van de notitie kan iedereen die in Houten een GSM-antenne wil bouwen, vooraf inschatten of de vergunning verleend zal worden.
Door de groei van de markt voor GSM-telefoons en andere ontwikkelingen op het gebied van de draadloze telefonie ontvangt de gemeente steeds meer vergunningsaanvragen voor de plaatsing van antennemasten. Rechtspraak heeft uitgewezen dat voor een GSM-antenne, bestaande uit een antenne, een mast of drager en een techniekkast een bouwvergunning aangevraagd moet worden. Dit betekent dat aanvragen om bouwvergunning aan de bestemmingsplannen getoetst moeten worden. In de bestemmingsplanvoorschriften ontbreekt echter een expliciete regeling voor de plaatsing van dergelijke antennes. De overgrote meerderheid van de aanvragen past dus niet in het geldende bestemmingsplan. Dat heeft tot gevolg dat vele vrijstellingsprocedures op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gevolgd moeten worden. Om hierbij steeds een goede belangenafweging te kunnen maken, heeft de gemeente Houten haar uitgangspunten vastgelegd in de Notitie GSM-beleid, die door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. Ook bij het maken van nieuwe bestemmingsplannen zal met deze notitie rekening worden gehouden.

In de notitie worden de wettelijke regelingen uiteengezet en aangevuld met de concrete beleidsregels en de voorwaarden waaronder de gemeente bereid is mee te werken aan de plaatsing van antenne-inrichtingen. Daarnaast komen de verwachte ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie en de gezondheidsaspecten aan de orde. Bij het opstellen van de notitie zijn, naast een stedenbouwkundige, ook de operators KPN, Libertel, Telfort, Dutchtone en Ben betrokken.

De Notitie GSM-beleid ligt ter inzage in het Wooninformatiecentrum. Met vragen kunt u contact opnemen bij gemeente Houten, de heer R. den Ouden, tel. 030-63 92 746.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie