Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ZN: Electronisch Voorschrijf Systeem Huisartsen moet beter

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

ZN: Electronisch Voorschrijf Systeem Huisartsen moet beter

Het Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS) kan alleen beter functioneren als de huisartsen ondersteund worden en hun automatiseringsomgeving aangepast wordt. ZN zal daarom samen met de LHV en VWS het initiatief nemen om een aparte organisatie op te richten die zich gaat bezighouden met het functioneren van het Huisartsen Informatie Systeem. Verder kunnen zorgverzekeraars huisartsen faciliteren met opleiding en training. Dit concludeert Zorgverzekeraars Nederland op basis van het onderzoeksrapport EVS: van kwaal tot medicijn' van de Universiteit Twente. Zorgverzekeraars hechten aan een goed functionerend EVS omdat het de kwaliteit en de doelmatigheid het voorschrijven bevordert.

Gebruik EVS niet voldoende
Uit het Twente onderzoek blijkt dat gebruik van het Elektronisch Voorschrijfsysteem achterblijft bij de verwachtingen. Het EVS is een hulpmiddel voor huisartsen om bij de behandeling van een patiënt de juiste medicatie voor te schrijven. Het EVS is zo een middel om de kwaliteit en doelmatigheid van het voorschrijven te bevorderen. De implementatie van het EVS verloopt echter niet voorspoedig. Volgens de Universiteit Twente heeft dit vier redenen.

Automatisering
De huidige Huisarts Informatie Systemen zijn niet voldoende uitgerust voor nieuwe werkwijzen van huisartsen, zowel in de praktijkvoering als in de uitwisseling van informatie met omliggende informatiesystemen.

Ten tweede sluit de voor EVS benodigde codering van diagnoses door huisartsen onvoldoende aan op de behoefte van de huisarts. De huisarts kan niet altijd een code toewijzen die het ziektebeeld van een patiënt beschrijft. De betrokken partijen moeten samenwerken om deze codering te verbeteren. Ook moeten huisartsen voorgelicht worden over het gebruik van de codes.

Uitgangssituatie
Het EVS sluit niet voldoende aan bij de dagelijkse manier van werken van huisartsen. Artsen zijn onvoldoende vertrouwd met computergebruik om EVS gebruik mogelijk te maken. De Universiteit van Twente stelt voor dat dit opgelost kan worden door het systeembeheer over te dragen aan een professionele partij, een individueel trainingsprogramma voor de huisarts samen te stellen en goede voorlichting te geven. Zorgverzekeraars kunnen hierin een ondersteunende en faciliterende rol spelen.
Uit het onderzoek blijkt dat communicatieproblemen en tijdsdruk problemen zijn waar een huisarts tegenaan loopt. Deze problemen zijn niet met het EVS te verhelpen

Aanleiding
De Universiteit Twente deed in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland onderzoek met als doel te onderzoeken hoe de kwaliteit en doelmatigheid van het gebruik van het EVS verbeterd kan worden. Op basis van het onderzoek worden aanbevelingen gedaan voor optimalisering van het gebruik van het EVS. Het onderzoek is het eerste resultaat in het kader van de centrale rol voor zorgverzekeraars in de Farmacie.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. W. Annard, hoofd communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030
- 6988251 of 06-51367223,
drs. M. de Jong, communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988241 of 06-12457056

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie