Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

BSE geconstateerd bij koe in Didam, Gelderland

Datum nieuwsfeit: 23-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

BSE-geval in Didam

23 februari 2001 -
Bij een koe afkomstig van een bedrijf in Didam (Gld.) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Het is het dertiende geval in Nederland sinds 1997. De besmetting kwam aan het licht na een snelle test die sinds 2 januari van dit jaar standaard wordt uitgevoerd op alle runderen ouder dan dertig maanden die voor de slacht worden aangeboden.

Het besmette rund, Heidy, geboren op 21 december 1996, is op 15 februari 2001 voor de slacht aangeboden. Op 18 februari 2001 bleek de snelle test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Vandaag bleek ook deze tot een positief resultaat te leiden.

Het bedrijf te Didam is na de positieve uitslag van de snelle test onmiddellijk geblokkeerd. De in totaal twaalf runderen die op het bedrijf aanwezig zijn, worden afgevoerd. ID-Lelystad zal deze runderen onderzoeken op BSE. De kadavers worden vervolgens vernietigd. Heidy is niet geboren op dit bedrijf. Ze heeft in totaal op vier bedrijven gestaan. De nakomelingen van Heidy en de dieren op het bedrijf van geboorte die in het jaar voor of in het jaar na haar geboorte ter wereld gekomen zijn, worden opgespoord en voor onderzoek afgevoerd. Bovendien worden ook alle dieren opgespoord en onderzocht die gedurende Heidy´s eerste levensjaar tegelijk met haar op een bedrijf verbleven en die toen nog geen jaar oud waren.

Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit BSE-geval. Zo zal worden na gegaan welk veevoer het dier heeft gekregen, met name in de eerste levensmaanden. Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het twaalfde van 14 februari 2001 (Zelhem). Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd. De besmetting is de vierde die is ontdekt via het op 2 januari gestarte testprogramma. Tot en met 21 februari zijn 69500 tests uitgevoerd.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie