Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Activiteiten herdenking februaristaking Verzetsmuseum

Datum nieuwsfeit: 25-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht
21 december 2000

De Februaristaking - wat was dat eigenlijk?
zondag 25 februari, programma Verzetsmuseum Amsterdam

Wat is er precies gebeurd? Wie waren erbij betrokken? Wat waren de gevolgen? De Februaristaking was de enige uiting van openlijk en massaal verzet tegen de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op de dag van de officiële herdenkingsbijeenkomst staat het Verzetsmuseum Amsterdam dan ook geheel in het teken van de Februaristaking. Kom naar het Verzetsmuseum om te weten te komen wat er wordt herdacht en waarom.

De vaste opstelling van het museum vertelt onder andere het verhaal van de Februaristaking. Het verhaal wordt geïllustreerd met geluid van brekend glas, stampende laarzen en het tikken van de typemachine waarop de oproep tot staken is getypt. In de gehoorzaal zijn verschillende documentaires te zien in één daarvan komt o.a. een oud-staakster aan het woord die vertelt hoe zij haar collega's van het naaiatelier opriep tot staking.

De Februaristaking was uniek, maar er zijn over de hele wereld vele gedenkwaardige verzetsacties geweest. Ook daar besteedt het museum aandacht aan met de banierententoonstelling Verzet in beeld in de entreehal. Een tentoonstelling die duidelijk maakt dat in ieder decennium wel een bijzonder verzetsmoment is geweest: naast de Februaristaking ook de pasjes opstand in Soweto, de demonstraties van de Dwaze Moeders in Argentinië en de studentenopstand op het Chinese Plein van de Hemelse Vrede.

Genoeg stof tot nadenken, ook voor kinderen. In de wisselexpositieruimte is een educatief spelencircuit opgesteld waar zij spelenderwijs kunnen ontdekken wat de achtergronden zijn van discriminatie, vreemdelingenhaat en het zondebokverschijnsel. De opstelling is geschikt voor kinderen tot 14 jaar die het zelfstandig of met behulp van hun (groot)ouders, met een opdrachtenboekje kunnen uitvoeren. Programma zondag 25- 02-2001:

Vreemd is anders heel gewoon Educatief spelencircuit voor kinderen tot 14 jaar over de 15 februari t/m 15 april 2001 achtergronden van discriminatie en vreemdelingenhaat.

Verzet in Beeld Banierententoonstelling in de entreehal over belangrijke Vanaf 15 februari verzetsmomenten waaronder de februaristaking.

Vaste Opstelling Dagelijks leven in oorlogstijd, met presentatie over de Permanent Februaristaking.

Documentaires In de gehoorzaal documentaire films over de februaristaking Doorlopend op zondag 25 februari

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden
Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur 1018 CX Amsterdam za-zo-ma/ feestdagen 12.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35

Meer informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij het Verzetsmuseum Amsterdam, afdeling PR Marjan Otter tel: 020-620 25 35 fax: 020-620 29 60 e-mail: (otter@verzetsmuseum.org)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie