Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herdenking Februaristaking 1941 in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 25-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt!

Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt!

Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt!

Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt! Staakt!

Op zondag 25 februari 2001 wordt in Amsterdam de Februaristaking 1941 herdacht. Traditioneel gebeurt dit met een défilé langs het monument de Dokwerker.

Het is dan zestig jaar geleden, dat in Amsterdam en wijde omgeving het werk werd neergelegd uit solidariteit met de joodse burgers. Zij werden in toenemende mate het slachtoffer van de door Duitse en Nederlandse nazi's ontketende pogroms.

De stakers van toen zeiden NEEN tegen het antisemitisme, het geweld en de intimidaties.

Nu, zestig jaar later, heeft deze verzetsdaad nog niets aan betekenis ingeboet. Nog steeds is het nodig om op te komen voor verdrukten in de samenleving. We moeten alert blijven op verschijnselen van vreemdelingenhaat en antisemitisme. We moeten ervoor zorgen dat niemand zich bedreigd voelt en dat iedereen in vrijheid kan leven.

Zowel overheden als individuele burgers dragen verantwoordelijkheid als het gaat om bescherming van de democratie en de mensenrechten.

Het is in dit besef, dat wij u oproepen deel te nemen aan de herdenking van de Februaristaking 1941 op zondag 25 februari aanstaande om 17.00 uur bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein te Amsterdam.

Herdenk de Februaristaking

Comité Herdenking Februaristaking 1941

Gemeentebestuur van Amsterdam

Bovenstaande oproep tot de jaarlijkse herdenking is begin december 2000 uitgegeven en toegestuurd aan een groot aantal personen, organisaties en instellingen met het verzoek er adhesie mee te betuigen. Enkele weken voordat de herdenking plaatsvindt worden de namen van alle ondertekenaars afgedrukt in de speciale herdenkingskrant.

De eerste gezamenlijke oproep van Comité en Gemeentebestuur werd in 1991 bij de vijftigste jaardag van de Februaristaking 1941 gepubliceerd.

Terug naar hoofdmenu

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie