Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat 'Van sociale controle naar sociale onverschilligheid'

Datum nieuwsfeit: 26-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Humanistisch Verbond
Zoek soortgelijke berichten
Aankondiging/uitnodiging: Het Waardendebat 4
'VAN SOCIALE CONTROLE NAAR SOCIALE ONVERSCHILLIGHEID'

Maandag 26 februari 2001, 20.00 uur, De Rode Hoed in Amsterdam i.s.m. het Humanistisch Verbond.

Waarden en normen zijn moeilijk grijpbare begrippen die echter wel een enorme impact hebben op het alledaagse leven. Als het over deze begrippen gaat, roepen mensen vaak dat er minder respect en fatsoen is dan vroeger. Maar zijn waarden wel veranderd? En zo ja, is er sprake van verloedering of verschuiving?

De Rode Hoed organiseert een reeks debatten over waarden in onze samenleving onder leiding van Theodor Holman (columnist en presentator AT5). Dit vierde debat wordt georganiseerd in samenwerking met het Humanistisch Verbond en Humanitas.

Opstaan voor een zwangere in de tram of bus, een gevonden voorwerp naar de politie brengen, een praatje maken met de bakker, een boodschapje doen voor je oude buurvrouw en andermans kinderen durven aanspreken op ongewenst gedrag. Behoort dit tot de verleden tijd? Door de ontzuiling hebben we nauwelijks meer binding met een sociale groep. Het postmoderne leven maakt dat iedereen zijn eigen gang kan gaan, gestuurd door een eigen 'waardenpakket'. Je stemt op GroenLinks, werkt op de beurs en luistert in je vrije tijd graag naar hiphop-muziek. Je ontleent je eigen identiteit aan de manier waarop je achter de coulissen of in eigen kring leeft. Dat geeft een gevoel van vrijheid, van privacy. Het is heel prettig dat de buurt zich niet bemoeit met alles wat je doet.

Gebrek aan betrokkenheid met en verantwoordelijkheid voor je buurt betekent dat je zelf ook niet meer op je buren kunt rekenen. Komt hierdoor je veiligheid in het gedrang? Is sociale controle benauwend of juist prettig? Als je de mensen in je buurt niet kent, raak je dan onverschillig over hun welzijn? Zijn begrippen als team-spirit, leefbaarheid, solidariteit en respect nog van deze tijd? Is de buurt de buurt nog wel?

Tijdens dit debat zal er in De Rode Hoed gediscussieerd worden over de stelling:
'Individualiteit is in strijd met sociale verantwoordelijkheid.' Het publiek zal aan het begin en het eind van het debat gevraagd worden om stelling te nemen.

GASTEN

-Frits Spangenberg (Motivaction, bureau voor onderzoek en strategieontwikkeling)

-Wil van de Leur (directeur Landelijk Centrum Opbouwwerk)
-Frans Bromet (programmamaker, onder andere van 'Buren')
-Jort Kelder (hoofdredacteur Quote)

-Tamara Popovic (buurtcommissie 'Onze kleine wereld' in Buikslotermeer, Amsterdam)

DATUM: Maandag 26 februari 2001
PLAATS: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam AANVANG: 20.00 uur
KASSA OPEN: Vanaf 19.00 uur
KAARTEN: fl. 17,50 en fl. 15,00 (CJP/Pas65/Stadspas) RESERVEREN: De Rode Hoed, tel (020) 6385606, fax (020) 6254452, mailto:rodehoed@rodehoed.nl
www.rodehoed.nl/

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie