Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag handelsbezoek Ybema aan Oekraïne

Datum nieuwsfeit: 26-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EVD

Verslag handelsbezoek Ybema aan Oekraïne

ma 26/2 di 27/2 wo 28/2 do 1/3

maandag 26 februari 2001

Een impressie van staatssecretaris Ybema bij het tentenkamp van de demonstranten in Kiev. Vlucht PS 102 van Ukraine International Airlines brengt ons van Amsterdam naar een besneeuwd Kiev: 35 ondernemers die ondanks de recente politieke onrust in Oekraïne zaken doen of willen doen. Na aankomst en inchecken in het hotel wacht de ondernemers de eerste briefing. Staatssecretaris Ybema heeft voor zijn vertrek nog contact gehad met minister Van Aartsen over de politieke situatie. Ze hebben afgesproken de ongerustheid van de Nederlandse regering op een zo hoog mogelijk politiek niveau aan de orde te stellen. Als voorbereiding daarop bezoekt Ybema allereerst de demonstranten die de vrieskou trotseren met een tentenkamp in het centrum van Kiev. Hij leest de pamfletten op de protestborden en spreekt met enkele actievoerders, die blij zijn met iedere buitenlandse aandacht.

De briefing is even realistisch als ontnuchterend. De ambassadeur schetst het politieke toneel. Vertegenwoordigers van IMF en Wereldbank informeren over de moeizame ontwikkeling van het hervormingsproces. Zakenlieden geven een indruk van het investeringsklimaat: "this is hostile territory", en dat terwijl Oekraïne zonder buitenlandse investeringen de slag naar een markteconomie niet kan maken. Tegelijkertijd geven enkele bedrijven aan toch winstgevend te kunnen opereren, zonder overigens de problemen te bagatelliseren. Voor de deelnemende bedrijven komt dit niet geheel onverwacht. Bij de voorbereiding van de reis was dit ook al ter sprake gekomen. Men kent zowel de voordelen van het land (een goed opgeleide bevolking, een potentieel grote markt van 50 miljoen mensen, lage loonkosten) als de nadelen (bureaucratie, corruptie, ondoorzichtige wetgeving). Die nadelen zal de staatssecretaris Gerrit Ybema zeker aan de orde stellen tijdens de gesprekken met de ministers en de premier.

Ook tijdens de ontvangst ten huize van ambassadeur Onno Hattinga van 't Sant is het investeringsklimaat in Oekraïne het hoofdonderwerp van gesprek met aanwezige, al gevestigde Nederlandse ondernemers. Er zijn ook succesverhalen te melden: Henk Dijkstra van de boekenclub "Familiy Leisure Club" bijvoorbeeld. Met zijn boekenclub volgens het ECI-model heeft hij in een jaar tijd meer dan een half miljoen leden vergaard. Hij vult het gat op dat is ontstaan door het wegvallen van de reguliere boekhandels en het sluiten van bibliotheken.

(Paula de Jonge, persvoorlichter, 26 februari 2001) Inleiding en programma
Landeninformatie

Jaarprogramma Ybema
Activiteiten EVD

Een impressie van staatssecretaris Ybema bij het tentenkamp van de demonstranten in Kiev.

Een impressie van staatssecretaris Ybema bij het tentenkamp van de demonstranten in Kiev.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie