Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Opmars factory ouletcentra tot staan gebracht

Datum nieuwsfeit: 26-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

26-02-2001
Opmars factory ouletcentra tot staan gebracht

Er komen vooralsnog maar twee factory outletcentra (foc\'s, merkendorpen) in Nederland. Met succes heeft de Nationale Winkelraad (NWR) van MKB-Nederland de plannen in Zeeland en Heerlen kunnen tegenhouden. Met valide argumenten: er mag geen verstoring van de verzorgingsstuctuur optreden, de gebruikelijke ruimtelijke ordeningsprocedures moeten worden gevolgd en een foc moet in de buurt liggen van een centrumwinkelgebied. De Mitex, de modebranche, roept in een persbericht ondernemers op leveranciers van de foc\'s in Roermond en Lelystad te boycotten.

In de loop van de afgelopen twee jaar waren er initiatieven voor foc\'s in Lelystad, Roermond, Goes, Zeeuws-Vlaanderen (Sas van Gent, Hulst en Terneuzen) en tenslotte Heerlen. Een factory outletcentre is een winkelcentrum waar alleen fabrikanten hun waren mogen verkopen. Het zal daarbij, zo wordt gezegd, vooral gaan om retourpartijen van de reguliere detailhandel, overjarige artikelen en waren met een schoonheidsfoutje. Het betreft vooral artikelen in de sfeer van mode, sport, schoeisel en lederwaren en soms geschenkartikelen, die met aanzienlijke kortingen te koop worden aangeboden.

Criteria
De reguliere detailhandel komt in zo\'n merkendorp niet aan bod, maar dit telt helaas niet bij bezwaarprocedures. Daarom heeft de Nationale Winkelraad beleidsmatige toetsingscriteria geformuleerd voor de beoordeling van plannen, die kortheidshalve op een "ja, mits" neerkomen. Een foc is alleen toelaatbaar indien er geen verstoring van de verzorgingsstructuur optreedt, de gebruikelijke ruimtelijke ordeningsprocedures worden gevolgd en het komt te liggen in de buurt van een centrumwinkelgebied.
MKB-Nederland heeft, in samenwerking met de lokale ondernemers, met succes de komst van de foc\'s in Zeeland en Heerlen kunnen tegenhouden. In Goes weigerde het gemeentebestuur medewerking, terwijl in Zeeuws-Vlaanderen de provincie aangaf bestemmingsplannen niet te zullen goedkeuren, vanwege verstoring van de verzorgingsstructuur. Een soortgelijk argument gebruikte de provincie Limburg om de plannen in Heerlen af te wijzen.
In Lelystad is voor het terrein waar het foc wordt gebouwd geen bestemmingsplan van kracht, daar kon de bouwvergunning dan ook niet worden geweigerd. Wel is mede dankzij door MKB-Nederland gevoerde procedures de start met een jaar vertraagd. In Roermond bleek het project, althans de eerste fase ervan, aan de door de Nationale Winkelraad geformuleerde voorwaarden te voldoen. De vraag is nu wie zich in deze twee centra gaan vestigen. De relatie tussen de detaillist en de leverancier kan aardig verstoord raken als blijkt dat de laatste een fabriekswinkel gaat openen. De Mitex, de branchevereniging voor de mode-, sport- en schoendetailhandel, stelt in een persbericht de vraag of er dan nog wel zaken mee moeten worden gedaan. Winkeliers moeten rechtstreeks en via inkooporganisaties navraag hiernaar doen. Bij twijfel aan de bedoelingen van de leverancier zou bedongen kunnen worden orders te annuleren als blijkt dat deze zich in een outlet centre gaat vestigen.

Informatie: drs.G.J.A. Sluiskes

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie