Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Plan pasjesregeling gemeentewerf voor huisvuil in Hoogeveen

Datum nieuwsfeit: 26-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Hoogeveen26 februari 2001

Plan pasjesregeling gemeentewerf voor brengers grof huisvuil

Burgemeester en wethouders willen een pasjesregeling voor de gemeentewerf voor het aanbieden van grof huisvuil. Nu kan iedereen nog gratis en onbeperkt huisvuil naar de gemeentewerf brengen. B & W willen daar vanaf, omdat ook mensen uit omliggende gemeenten en bedrijven afval storten, zo is uit onderzoek gebleken. De extra kosten die daardoor ontstaan, zijn van invloed op de hoogte van de afvalstoffenheffing. Dat betekent weer dat de burgers van Hoogeveen deels betalen voor andermans afval. Ook bedrijven moeten via de pasjesregeling worden geweerd omdat zij de verwerking van hun afval zelf moeten betalen en geen afvalstoffenheffing krijgen opgelegd. Doel van de regeling is vooral een rechtvaardiger verdeling van de kosten voor de burger.

Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er een systeem dat de Hoogeveense burger via een pasje toegang geeft tot de werf, het aangeboden afval weegt en achteraf eventueel een rekening opmaakt. Volgens het plan mogen de pasbezitters per jaar gratis de volgende hoeveelheden afval brengen: 600 kilo grof huishoudelijk restafval, 1000 kilo organisch tuinafval (met uitzondering van grond en plaggen), 1 kuub schoon puin en 1 kuub zwarte grond. Wie meer brengt, betaalt extra. Zo blijft de regeling kostendekkend en komt de afvalstoffenheffing niet om die reden onder druk te staan. De verwachting is dat aan het einde van het jaar maar weinig rekeningen de deur uit zullen gaan. De gratis hoeveelheden afval zijn namelijk gebaseerd op wat momenteel gemiddeld per huishouden wordt aangeboden.

Een deel van het afval blijft buiten deze regeling. Dat wordt in de toekomst op een apart gedeelte van de gemeentewerf in Hoogeveen ingenomen. Het gaat om klein gevaarlijk afval (maximaal 50 kilo per jaar), asbest (50 vierkante meter), wit- en bruingoed (onbeperkt) en kadavers van kleine huisdieren.

De kosten van aanschaf, aanleg en invoering van de toegangsregeling voor de gemeentewerf bedragen ongeveer zeven ton.

Naar alle waarschijnlijk buigt de gemeenteraad zich in de vergadering van donderdag 29 maart over dit voorstel.

© Copyright Gemeente Hoogeveen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie