Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen vervult regierol in opvang dakloze asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 27-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 27 februari 2001 Persbericht nr.38

Provincie vervult regierol in opvang legale dakloze asielzoekers

Gedeputeerde Staten hebben vandaag besloten de regierol op zich te nemen bij de opvang van legale dakloze asielzoekers in de provincie Groningen. Deze opvang zal meegenomen worden in het integrale asielzoekersbeleid dat de Provincie Groningen opstelt. Andere aspecten in dat beleid zijn onderwijs, zorg, (vrijwilligers-)werk en veiligheid.

De doelgroep

De asielzoekers waar het bij de opvang om gaat verblijven rechtmatig in ons land, maar moeten het land verlaten. Hoewel de asielzoekers wel meewerken aan hun uitzetting, kunnen zij vanwege (administratieve) redenen nog niet weg. Omdat deze mensen al wel uitgeprocedeerd zijn, vallen zij buiten de reguliere opvang via bijvoorbeeld het COA en zijn daardoor dakloos. In onze provincie zal het per jaar ongeveer om 750 mensen gaan. De nodige capaciteit is nu geschat op 300 bedden.

De opvang

De sobere bed-bad-brood-opvang voor legale asielzoekers ligt in handen van vrijwilligersorganisaties zoals INLIA, het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk, de Dellemansstichting en Humanitas. Terugkeer naar het land van herkomst staat voorop, maar vanuit humanitair oogpunt is enige hulp op zijn plaats, net zo goed als dat dit voor andere dak- en thuislozen geldt. Dat er extra hulp nodig is, heeft te maken met het feit dat de reguliere hulp voor dak- en thuislozen te veel onder druk komt te staan.

Samenwerking

De samenwerkende partijen zijn de eerder genoemde vrijwillige hulporganisaties, de IND, het COA, de vreemdelingendienst, en de GGD/HDV. Tot nu toe waren alleen de 7 grotere Groningse gemeenten betrokken bij het overleg (Delfzijl, Groningen, Leek, Hoogezand-Sappemeer, Stadskanaal, Veendam en Winschoten). De gemeente Groningen heeft vorige week als eerste gemeente financiële steun gegeven aan een opvanghuis van INLIA voor 60 legale dakloze asielzoekers. Op 12 maart aanstaande vindt er een overleg plaats met alle 25 Groningse gemeenten met als doel een gezamenlijke gedrags- en beleidslijn voor de hele Provincie te maken.

Gedeputeerde Staten hebben tevens afgesproken om samen met de gemeenten bij het Rijk aan te blijven dringen op diens verantwoordelijkheid voor de opvang van deze groep mensen. Het feit dat deze rechtmatig in ons land aanwezige asielzoekers dak- en thuisloos worden is namelijk een gevolg van de nieuwe vreemdelingenwet.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij de afdeling Bestuurscontacten, Joske Kluvers, 050 - 316 41 39.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie