Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Uitstroom WIW volstrekt onvoldoende'

Datum nieuwsfeit: 27-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Uitstroom WIW volstrekt onvoldoende (27 feb)

"De huidige WIW-regeling leidt tot misbruik van werknemers. Dat wordt bevestigd omdat werkgevers zeggen dat ze een dief van hun eigen portemonnee zijn als ze WIW-er laten uitstromen. De politiek heeft een regeling ontworpen en is vervolgens absoluut niet geinteresseerd of en hoe het werkt."
Die uitspraak deed ABVAKABO-bestuurder Edith Snoey vanavond in het actualiteitenprogramma Netwerk.

"Er moeten bij wet keiharde afspraken gemaakt worden over het uitstroompercentage. De gemeente die als werkgever deze afspraken niet haalt, doet zijn werk slecht. De wet moet een sanctie bevatten om deze gemeenten hun WIW-plaatsen af te nemen, onder de gelijktijdige garantie dat de WIW-ers op een andere wijze hun trajectplan verder kunnen afwerken," aldus Snoey.

In Netwerk wordt uitgebreid ingegaan op de problematiek rondom de uitstroom van WIW-ers. Uit onderzoek blijkt dat maar 10% uitstroomt naar een reguliere baan. Bovendien is de vooronderstelling dat WIW-ers alleen werkzaamheden uitvoeren die op een laag niveau liggen niet correct. Mensen met een WIW-aanstelling verrichten in de meeste gevallen volwaardig werk op hetzelfde niveau als hun collega's met een reguliere aanstelling. Alleen ontvangt de WIW-er niet het bijbehorende salaris.
WIW staat voor Wet inschakeling Werkzoekenden.

Uit alles blijkt dat er onzorgvuldig met deze mensen wordt omgegaan. Zo heeft ABVAKABO geconstateerd dat er maar mondjesmaat individuele trajectplannen voor de werknemers worden gemaakt. Ondanks dat werkgevers op grond van de CAO-WIW daartoe verplicht zijn. In het trajectplan staan de afspraken beschreven om de WIW-er geschikt te maken voor een reguliere baan. Als er al trajectplannen zijn, dan is de kwaliteit bar en boos.

Daarnaast is er sprake van intimidatie. WIW-ers die opkomen voor hun rechten ondervinden te vaak dat dit een negatieve invloed heeft op de inzet van de werkgever om te komen tot een traject richting een reguliere baan. In sommige gevallen raken WIW-ers hun werkplek kwijt.

Al deze misstanden leiden er toe dat mensen jarenlang werkzaam blijven in de WIW zonder reeel uitzicht op een reguliere baan met het daarbij behorende salaris.

ABVAKABO FNV vindt dit onacceptabel en wil dat er op korte termijn maatregelen genomen worden om deze misstanden aan te pakken. "Het is niet uit te leggen dat bij de huidige arbeidsmarkt er voor deze mensen geen reguliere baan beschikbaar is", aldus Edith Snoey.

Overigens is dit niet een probleem op zich. Het huidige stelsel van gesubsidieerde arbeid met de verschillende regelingen (WSW, WIW en Instroom/doorstroombanen) is niet goed op elkaar afgestemd. Met als gevolg dat er veel onduidelijkheid is en er in één bedrijf verschillende rechtsposities van toepassing kunnen zijn. ABVAKABO vindt dit een slechte situatie en wil dat er zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt.
Wat moet er veranderen:

· In plaats van de arbeidsplaats moet de werknemer gesubsidieerd worden.

· De afstand tot de arbeidsmarkt moet bepalend zijn voor de hoogte van de subsidie.

· Er moet een onafhankelijke orgaan komen voor de indicatie van WIW èn WSW.

· Uitganspunt moet zijn: in twee jaar uitstromen, tenzij vooraf vastgesteld wordt dat een langere termijn noodzakelijk is.
· De afspraken rondom uitstroom moeten vastgelegd worden in een trajectplan.

Dat betekent voldoende financiele prikkels en goede trajectplannen met duidelijke afspraken over scholing e.d.

Na het traject volgt bemiddeling naar een reguliere baan. Waar dat niet mogelijk is, volgt dan toeleiding naar een gesubsidieerde arbeidsplaats. Die werknemers die blijvend op gesubsidieerde arbeid zijn aangewezen, moeten loon naar werk ontvangen, zonder de beperking van 120% WML.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie