Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep aan bedrijven met interesse in handel met Kroatie

Datum nieuwsfeit: 27-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Senter
Zoek soortgelijke berichten
Senter

27 Feb 2001.

Oproep voor bedrijven met interesse in de Kroatische industrie en landbouw

Nederlandse bedrijven met concrete voornemens voor investeringen in en/of duurzame handelsrelaties met Kroatische industriële bedrijven kunnen tot en met 10 april voorstellen indienen voor demonstratieprojecten binnen het Programma Samenwerking Oost Europa (PSO). Wanneer u geïnteresseerd bent in samenwerking met de Kroatische agrosector kunt u tot met 9 april voorstellen indienen binnen dit programma.

Mogelijkheden in de industriële sector

Door het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië zijn ook belangrijke industriële productieketens verbroken. De huidige Kroatische industriële sector bevindt zich in een fase van wederopbouw. Naast reeds bestaande grote staatsbedrijven ontstaan ook steeds meer innovatieve midden- en kleinbedrijven die geïnteresseerd zijn in internationale samenwerking. Belangrijke industriële sectoren zijn onder meer houten meubelindustrie en houtbewerking, textielindustrie, technical engineering, de farmaceutische industrie, de kunststof- en rubberindustrie, metaalindustrie en de scheepsbouw.

Mogelijkheden in de landbouw

Daarnaast bieden de klimatologische en geografische omstandigheden in Kroatië goede mogelijkheden voor de productie van diverse agroproducten, fruit, groente, bloemen, vlees, vis etc. Ook bestaat met name gedurende het toeristisch hoogseizoen in Kroatië een grote vraag naar deze producten. Deze situatie biedt perspectief voor initiatieven van Nederlandse ondernemers in de agrosector en de toeleverende industrie.

Projectvoorstellen indienen

Het PSO biedt Nederlandse ondernemers die actief zijn in deze sectoren de mogelijkheid voor initiatieven in Kroatië, waarbij zij kennis overgedragen via technische assistentie en zij Nederlandse technieken demonstreren. Het PSO is een programma van het Ministerie van Economische Zaken, dat tot doel heeft een duurzame economische samenwerking tussen Nederlandse en Midden- en Oost Europese bedrijven te bevorderen. Senter Internationaal roept (consortia van) bedrijven op voorstellen in te dienen ideeën voor projecten ten behoeve van de thema´s Industrie en Landbouw/Voedselverwerking in Kroatië. Voor dit laatste thema geldt dat de voorkeur uitgaat naar projecten waarbij de nadruk ligt op ketenbenadering, dus waarbinnen zowel aandacht is voor primaire productie, verwerking als afzet en distributie.

Projecten hebben een gemiddelde omvang van NLG 1 miljoen (EUR 0,45 miljoen), waarbij de bijdrage vanuit PSO 100 procent is. Samenwerking met een Kroatisch bedrijf is vereist. Ook zullen de projecten worden getoetst op energie- en milieuaspecten. In totaal is in 2001 voor elk thema een bedrag van NLG 3 miljoen (EUR 1,36 miljoen) beschikbaar.

Mogelijkheden in andere landen

Binnen het programma PSO voor Industrie/Technologie/Conversie bestaan in 2001 ook mogelijkheden in Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Macedonië, Monte Negro, Moldavië, Oekraïne, Roemenië en de Russische Federatie.

Voor Landbouw en Voedselverwerking biedt het PSO in 2001 ook mogelijkheden in Albanië, Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kazachstan (verwacht), Macedonië, Montenegro, Moldavië, Oekraïne, Roemenië en de Russische Federatie.

Meer informatie

Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in een inschrijvingspakket, kunnen dit via fax of e-mail kenbaar maken aan Senter Internationaal, dat het PSO uitvoert. Zij kunnen zich richten tot mevrouw C. Mooiweer, fax (070) 361 05 02, e-mail: (c.mooiweer@senter.nl), onder vermelding van nummer CR4 (industrie) of nummer CR1
(landbouw/voedselverwerking).

Voor meer informatie over de procedure of het PSO kunt u contact opnemen met mw. C. van Driel van Senter Internationaal, telefoon (070) 361 01 67.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie