Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse expeditie gaat Fokker F.8 vliegtuig bergen

Datum nieuwsfeit: 27-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Tweede Aviodome-expeditie naar Venezolaanse jungle begonnen: Nederlandse expeditie gaat Fokker F.8 vliegtuig bergen

De bergingsexpeditie van het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol naar Venezuela is begonnen. Anderhalf jaar na de ontdekking van een authentiek Fokker F.8 passagiersvliegtuig uit 1928, temidden van een indianenstam diep in de Venezolaanse jungle, zijn deze week tien medewerkers van de Aviodome afgereisd naar het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied om de restanten van het bijzondere vliegtuig te bergen en met de indianen te ruilen.

Tot twee jaar geleden dachten luchtvaarthistorici dat er nergens ter wereld nog een vooroorlogs KLM-vliegtuig zou bestaan. Tijdens een museumconferentie in Washington in 1999 kreeg het Luchtvaartmuseum Aviodome een verrassende tip van Venezolaanse collega's: zij hadden het gerucht gehoord dat de restanten van een verloren gewaand tweemotorig Nederlands Fokker- passagiersvliegtuig nog steeds zouden bestaan in de vrijwel ontoegankelijke binnenlanden van Venezuela.

Zes maanden later rustte het museum een zoekexpeditie van drie man uit, die vervolgens model had kunnen staan voor een nieuwe Indiana Jones-film. In Carácas vond men de piloot die de Fokker in 1939 had gevlogen. Dankzij zijn aanwijzingen slaagde men erin om het gebied waar het vliegtuig lag door de lucht te bereiken. Een behulpzaam opperhoofd van een lokale indianenstam was bereid om de locatie van de Fokker aan te wijzen. Daarbij merkte de expeditie dat verschillende onderdelen uit het vliegtuig inmiddels door de indianen in gebruik waren genomen. De brandstoftanks van het vliegtuig werden gebruikt om een inheems soort bier te brouwen. Het stamhoofd had zelf de pilotenstoel als trofee in zijn hut staan.

De Fokker F.8 was het enige tweemotorige passagiersvliegtuig dat Fokker vóór de Tweede Wereldoorlog bouwde. Andere passagiersvliegtuigen die Fokker tijdens haar hoogtijdagen bouwde -rond 1930 was Fokker de grootste vliegtuigfabriek ter wereld- hadden meestal drie motoren. De Fokker F.8 "Duif" werd in 1927 gebouwd door de Fokker-fabriek in Amsterdam-Noord en vloog van januari 1928 tot 1937 bij de KLM op het Europese lijndienstnet. Het vliegtuig bood plaats aan 15 passagiers. Daarna werd de "Duif" tot 1939 door de KLM gebruikt in "Nederlands West-Indië" (Suriname en de Nederlandse Antillen). In 1939 werd het vliegtuig verkocht aan de Venezolaanse regering. Na drie weken landde de Fokker F.8 op een kleine vliegstrip, raakte een vleugel de grond en vatte het vliegtuig vlam. De "Duif" brandde af en werd achtergelaten. De bemanning overleefde het ongeluk en kon na enkele weken weer de bewoonde wereld bereiken.

De Fokker F.8 "Duif" is in de jaren twintig gebouwd van hout, linnen en metaal. Hoewel al het hout en linnen inmiddels is verdwenen, is de romp van staalbuis nog in redelijke staat. Ook de restanten van de twee motoren, het beschadigde landingsgestel en vele kleine onderdelen, zijn nog aanwezig. Tijdens de expeditie die deze week begonnen is, zal worden gepoogd alle overgebleven onderdelen te bergen. Voor onder andere twee vaten brandstof, 'nieuwe' tanks om bier in te brouwen en een kleine donatie zullen de onderdelen worden verkregen van de indianen. Daarna zal een Cougar-helikopter en een Lockheed Hercules transportvliegtuig van de Venezolaanse luchtmacht de onderdelen naar de kust vliegen voor verder transport per schip. Na de berging zullen de restanten naar verwachting al begin mei worden geëxposeerd in het Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Daarna zal worden bekeken of en wanneer er aan de restauratie kan worden begonnen. Voor meer informatie is het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol bereikbaar op tel. nr. 020-406 8000 of via www.aviodome.nl.

Fotobijschrift:
Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol begon deze week met tien man aan een expeditie naar het Venezolaanse Amazonegebied, om de restanten van een Nederlands Fokker-pasagiersvliegtuig uit 1928 met een indianenstam te ruilen. Naar verwachting zullen de restanten in mei in de Aviodome op Schiphol te zien zijn.

Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, Yvonne Russ/ Peter F. A. van de Noort, 27 februari 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie