Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RSI-Centrum biedt laptopschool gratis voorlichting

Datum nieuwsfeit: 27-02-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

RSI-Centrum biedt laptopschool gratis voorlichting, workshops en lespakket aanDatum: 27 februari 2001

INLEIDING
28 Februari is het internationale RSI-Dag. Dit jaar staat dag deze in het teken van kinderen en RSI. Als we deze groep uit het oog zouden verliezen, zal een deel al arbeidsongeschikt zijn voordat ze de arbeidsmarkt betreden.

Ter ere van RSI-Dag biedt het RSI-Centrum basisschool De Triangel in Zoetermeer gratis voolichting, workshops en een lespakket aan.

OMVANG PROBLEEM

RSI bij studenten en jongeren is geen toekomstig probleem. Jongeren kampen nu al met RSI. Een aantal voorbeelden:
* In 1999 schreef het blad Delta van de Universiteit Delft:
* Tijdens een RSI-symposium in de aula bleek dat er bij de opleiding industrieel ontwerpen tenminste tien studenten kampen met ernstige RSI-klachten. Door deze spieraandoening zijn zij nauwelijks meer in staat om deel te nemen aan tentamens of ontwerpopdrachten.
* (Zie www.delta.tudelft.nl/delta/jaargangen/31/15/rsiio.html)
* Diverse universiteiten hebben speciale regelingen of patiëntengroepen voor studenten met RSI
* In Schotland beschreef een arts hoe een 11-jarige jongen een nagenoeg verlamde arm kreeg na het spelen van computerspelletjes
* (Zie www.ottawacitizen.com/national/001212/5031858.html)
TECHNIEK IN DE KLAS

Die opkomst is er omdat op steeds jongere leeftijd een steeds groter deel van de tijdsinvulling bestaat uit het gebruik van computers. CBS gegevens wijzen uit dat jongens van ongeveer 11 jaar oud al 8 uur per week een computer gebruiken (meisjes 4 uur). Deze ontwikkeling kan positief werken voor de toekomstperspectieven van zowel jongeren als de maatschappij als geheel. Maar er is een keerzijde. Investeringen in computers gaan zelden tot nooit gepaard met investeringen in het gezond leren werken met die techniek. Dat geldt voor werknemers, maar het geldt in nog veel grotere mate voor kinderen. Bij 2 uur computergebruik per dag is de kans op klachten daarvan al 20 tot 40%!

LAPTOPS IN DE KLAS

In Zoetermeer staat de eerste laptopschool . Basisschool De Triangel in Zoetermeer begint als eerste met het Dino- project (Digitale Innovatie Nederlands Onderwijs) van Siemens. Volgens directeur Wouter Neerings van De Triangel zullen de kinderen twee tot tweeëneenhalf uur per dag met de laptop werken (zie de NRC van 19 februari 2001 of http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/02/19/Med/05.html). Het is van groot belang dat het bewustzijn ontstaat, bij deze en andere scholen, dat kinderen hiervan problemen zullen ondervinden.

De artist impression die in het persbericht van het Dino-project zijn gegeven (zie http://www.siemens.nl/persinfo/pressinfo.asp?id=462) en de foto bij het genoemde artikel in de NRC doen vrezen dat de ergonomie van de werkplek van de kinderen niet is doordacht. Juist vanwege de grote verschillen in lichaamsbouw tussen kinderen op openbare scholen, ze zijn immers in de groei , is een flexibele werkplek essentieel.

Juist laptopgebruik heeft grote risico s:

* Australisch onderzoek naar laptopgebruik wijst uit dat 60% van de kinderen hier problemen van ondervind (zie http://www.curtin.edu.au/curtin/dept/physio/pt/staff/straker/publications/2000laptopfolder/2000IJIElaptop.html)
* Hetzelfde onderzoek wijst uit dat 61% van de kinderen klachten ondervonden bij het tillen van de laptop
* Laptops zullen, zonder extra voorzieningen, in het algemeen bij veel gebruikers vanwege de slechte nek- en aschouderstanden leiden tot klachten en zijn daarom in de Nederlandse wetgeving niet toegestaan als vaste werkplek
RSI-CENTRUM BIEDT GRATIS VOORLICHTING, WORKSHOPS EN LESPAKKET AAN

Ter ere van RSI-Dag bieden wij basisschool de Triangel gratis begeleiding aan. Deze bestaat uit:


* Voorlichting aan docenten en ouders over RSI
* Een training in het gebruik van het gratis lespakket Muisje Max wil geen Muisarm
* Begeleiding bij het gebruiken van het lespakket
* Advies over de inrichting van de computerwerkplekken

---

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie