Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium over het ecosysteem van de zuidpool

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Spiegels in het ijs - Het ecosysteem van de zuidpool

In de serie 'Jonge doctors' vertellen recent gepromoveerde onderzoekers over het hoe en waarom van hun onderzoek.

Alterra-onderzoeker Jan Andries van Franeker werkt sinds 1984 in het zuidpoolgebied. Hij is vooral geïnteresseerd in zeevogels en zeezoogdieren, te land en ter zee. Tijdens onderzoekstochten op de ijsbreker Polarstern richtte Van Franekers aandacht zich op de hele gemeenschap van warmbloedige toppredatoren. Wat zijn voor hen de belangrijke gebieden en hoe ziet het ecosysteem er precies uit? Wat is er waar van de 'beschuldiging' dat deze dieren via hun ademhaling zoveel kooldioxide in de atmosfeer zouden brengen dat ze daarmee een bijdrage zouden leveren aan het broeikaseffect? Op land keek Van Franeker voornamelijk naar de ecologie van de zogenaamde 'stinkmeeuw-stormvogels'. Deze stormvogels - familie van de in Nederland voorkomende Noordse Stormvogel - hebben zich uitstekend aangepast aan de extreme eisen van het zuidpoolklimaat. Zijn de effecten van visserij, klimaatsverandering en milieuvervuiling zichtbaar aan deze vogels?

Van Franeker bundelde zijn onderzoeksresultaten in het proefschrift Mirrors in ice: fulmarine petrels en antarctic ecosystems dat hij op 12 januari jl. aan de RUG verdedigde. Met deze titel benadrukt hij dat onderzoek aan vogels en andere toppredatoren niet alleen iets zegt over deze diersoorten zelf, maar dat ze een spiegel vormen van het hele onderliggende ecosysteem en van de gevolgen daarin van al dan niet door de mens veroorzaakte milieuverandering.

In de lezing zal Van Franeker een aantal van de conclusies uit zijn onderzoek naar antarctische toppredatoren - zoals het enorme belang van zeeijs voor de voedselketen, de complexiteit van de voedselketens, de rol van krill in het systeem, en de mogelijke en daadwerkelijke consequenties van klimaatsverandering - mede aan de hand van dia's voor het voetlicht brengen.

Dr. Jan Andries van Franeker studeerde in de jaren '70 biologie aan de Universiteit van Amsterdam en deed daar zijn passie voor stormvogels en de polaire milieus op. Na zijn studie organiseerde hij op eigen kracht een aantal onderzoeksexpedities naar noord- en zuidpool. In 1986 trad hij in dienst van het toenmalige Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIN, nu Alterra) dat de opdracht kreeg om antarctisch onderzoek te doen. Van Franeker woont en werkt op Texel, waar de zoutwaterpoot (Marine and Coastal Zone Research) van Alterra is gevestigd.

Datum en tijd

woensdag 28 februari 2001, 16.30 uur

Spreker

dr. Jan Andries van Franeker

Titel

Serie

Spiegels in het ijs - Het ecosysteem van de Zuidpool

Jonge Doctors

Plaats

Zernikezaal, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Symposium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie