Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwbouwmarkt stagneert door oeverloze procedures

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NIEUWS Persbericht NVB: Politiek moet nu ingrijpen
Nieuwbouwmarkt stagneert door oeverloze procedures Datum: Voorburg, 28 februari 2001

De productie van nieuwbouwwoningen stevent door de vele trage ambtelijke procedures en personeelstekorten, regelrecht af op een naoorlogs diepterecord van 69.000 koop- en huurwoningen in 2001. Een te laag aantal gezien het regeringsbeleid dat tot doel heeft de komende tien jaar circa 100.000 koop- en huurwoningen per jaar te bouwen. Door de moeizame besluitvorming verliest de totale bouwsector efficiency, wordt er minder vraaggericht gebouwd en wordt voeding gegeven aan een maatschappelijk ongewenste prijsstijging. Dit schrijft ing. H.J. van Harssel, voorzitter van NVB Vereniging voor projectontwikkelaars in een brief aan minister drs. J.P. Pronk en staatssecretaris J.W. Remkes van het ministerie van VROM. NVB baseert haar uitspraak op de uitkomsten van Thermometer Koopwoningen, het halfjaarlijks terugkerend onderzoek van de vereniging naar de ontwikkelingen en potenties van de Nederlandse koopwoningenmarkt.

De sleutel voor de oplossing van het probleem ligt volgens NVB voor een belangrijk deel bij de politiek. "Alleen de politiek is in staat het aanbod te vergroten tot de gewenste omvang en onvruchtbare procedures weg te nemen," aldus Van Harssel. Het aantal bouwbedrijven en ontwikkelaars dat kritiek uit over een toename van procedures en gemeentelijke regels is het afgelopen jaar schrikbarend gestegen. Vooral de procedures met betrekking tot bestemmingsplannen waren in 2000 aanleiding voor veel klachten. Daarnaast komt het regelmatig voor dat projecten door bijvoorbeeld vormfouten, op het laatste moment worden afgeblazen of vele maanden worden uitgesteld. Dit klimaat heeft volgens NVB in 2000 gezorgd voor een sterke afname van het aantal planaanmeldingen met 22 procent ten opzichte van 1999. Ook het aantal verkopen van nieuwe woningen daalde met zeventien procent, waardoor de huizenprijzen vanwege de aanbodschaarste opnieuw extreem stegen. Voor 2001 verwacht NVB een prijsstijging van gemiddeld acht tot tien procent.

Oplossing

Veel gemeenten proberen de situatie van extreme prijsstijgingen in de hand te houden via prijsvoorschriften en anti-speculatiebedingen. Volgens NVB brengt dit de markt nog meer uit balans, omdat bijvoorbeeld niet de huizen worden gebouwd waar in de toekomst behoefte aan is en de doorstroming wordt geblokkeerd. De enige oplossing is het vergroten van het aanbod door meer bouwlocaties. NVB verzoekt de minister en staatssecretaris het vraagstuk van de exploderende huizenprijzen te bezien via een toereikend aanbod met voldoende reservelocaties; een verruiming van de rode contouren uit de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Ook vraagt NVB de bewindslieden de problemen met betrekking tot de procedures serieus te nemen en de onlangs geïntroduceerde exploitatievergunning, bedoeld om free-riders tot kostenverhaal te dwingen, te beperken.
Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Vereniging voor projectontwikkelaars, drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie