Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verslag handelsbezoek Ybema aan Oekraïne

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EVD

Verslag handelsbezoek Ybema aan Oekraïne

ma 26/2 di 27/2 wo 28/2 do 1/3

woensdag 28 februari 2001

De productie "circuit boards" bij Lucent Technologies. De meeste ondernemers blijven in Kiev om hun afspraken na te komen, maar de rest van de delegatie vertrekt per bus naar het 140 km noordelijker gelegen Chernihiv. Daar brengen we een bezoek aan het Nederlands - Amerikaanse bedrijf Lucent Techologies, dat hier met zo'n 65 mensen "circuit boards" voor telefooncentrales produceert. Hans van der Kooij en Ed Moen van het managementteam geven een toelichting en leiden ons rond.

Vandaar gaan we naar Interbrew, een van de PSO-projecten hier in Oekraïne. De Nederlandse overheid steekt 2,4 miljoen gulden in dit project gericht op teeltverbetering van brouwgerst bij lokale boeren. Het ziet er naar uit dat dit een van de succesvolle projecten van het PSO-programma zal worden. Sinds de start van het Programma Samenwerking Oost-Europa in 1992 zijn er 75 projecten in Oekraïne opgezet voor een totaalbedrag van 100 miljoen gulden. Veertig daarvan zijn nog niet afgerond. Het agentschap Senter van het ministerie van Economische Zaken is de spil van dit programma.

Het politieke hoogtepunt van het programma is vervolgens het gesprek met minister-president Yushchenko. Deze begint met uitgebreid de Nederlandse regering te bedanken voor de steun bij de opbouw van de staat Oekraïne. Steun die zowel is verleend bij de toetreding tot en de verdere contacten van Oekraïne met IMF en Wereldbank als bij de opbouw van de markteconomie.
Ybema spreekt zijn bezorgdheid namens de Nederlandse regering uit over het politieke klimaat en het internationale imago van Oekraïne, dat een deuk heeft opgelopen door de affaire Gongadze. De premier antwoordt openhartig: "Wij worden beoordeeld op de mate van transparantie waarmee deze zaak wordt afgewikkeld." Hij beklemtoont dat het structurele probleem wordt gevormd door de onvolkomenheid van het juridische systeem in Oekraïne. Het is niet alleen een probleem van drie of vier personen. De autoriteiten zullen duidelijk moeten maken hoe het systeem moet veranderen om wel effectief te zijn. Voor de aanwezige bedrijven schetst de premier uitgebreid de mogelijkheden voor verdere samenwerking tussen Oekraïense en Nederlandse bedrijven.

De middag wordt besloten met de opening van het nieuwe kantoor van Larive International in Kiev. Daarna is de delegatie aanwezig bij de plechtige uitreiking van een certificaat aan een Oekraïense zakenrelatie van aardappelgigant Agrico uit de Noordoostpolder ter gelegenheid van hun 10-jarige samenwerking.

Daarna is het tijd voor ontspanning in restaurant Dixieland, waar delegatielid Arnold Balledux van Heemhorst B.V. achter de piano kruipt.

(Paula de Jonge, persvoorlichter, 28 februari 2001) Inleiding en programma
Landeninformatie

Jaarprogramma Ybema
Activiteiten EVD

Bij Interbrew met directeur Melnichuk.

Premier V. Yushchenko.

Opening Larive International met naast Ybema o.a. Kerst Doornhof.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie