Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DaimlerChrysler maakt concerncijfers en resultaten per divisie beken..

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: DaimlerChrysler Nederland
Zoek soortgelijke berichten
DaimlerChrysler Nederland

DaimlerChrysler maakt concerncijfers en
resultaten per divisie bekend over boekjaar 2000

DaimlerChrysler AG (beurssymbool DCX) heeft op 26 februari jl. de cijfers over het boekjaar 2000 bekendgemaakt, alsmede de resultaten per divisie. Nadere informatie over de herstructureringsplannen voor de Chrysler Group wordt in een afzonderlijk persbericht bekend gemaakt.

DaimlerChrysler Group In 2000 steeg de omzet met 8% tot een recordbedrag van 162,4 miljard (1999: 150 miljard). Op vergelijkbare basis betekent dit een stijging met 12%. Het bedrijfsresultaat werd nadelig beïnvloed door verliezen in Noord-Amerika in het tweede halfjaar. Eenmalige posten meegerekend zakte de bedrijfswinst met 11% tot 9,8 miljard (1999: 11,0 miljard). Het nettoresultaat steeg met 37% tot 7,9 miljard (1999: 5,7 miljard) en de winst per aandeel steeg van 5,73 tot 7,87, hetgeen grotendeels werd veroorzaakt door een lagere belastingdruk. Met uitsluiting van eenmalige posten (die een netto positief resultaat lieten zien van 4,5 miljard), lag het bedrijfsresultaat 49% lager op 5,2 miljard (1999: 10,3 miljard). Het netto resultaat daalde met 44% tot 3,5 miljard en de winst per aandeel daalde van 6,21 naar 3,47.

Dividend De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen zullen op de Jaarvergadering, die op 11 april 2001 in Berlijn wordt gehouden, een ongewijzigd dividend van 2,35 per aandeel voorstellen.

De divisie vergrootte zijn aandeel op de Duitse markt, ondanks een krimpende markt. Voor het eerst werden in de Verenigde Staten meer dan 200.000 auto's van het merk Mercedes-Benz verkocht.

De nieuwe C-klasse, waarvan 147.900 exemplaren werden verkocht, is uitstekend ontvangen, net zoals de M-klasse en de S-klasse. De S-klasse sedan stond in zijn segment wederom aan de top met een marktaandeel van 53% wereldwijd. In totaal werden 102.100 smarts verkocht (1999: 79.900).

Chrysler Group Voor de Chrysler Group, die momenteel een ingrijpende herstructurering doorvoert, was 2000 een uitermate moeilijk jaar. De verkoop daalde licht tot 3,0 miljoen exemplaren (1999: 3,2 miljoen). De omzet steeg met 7% tot 68,4 miljard (1999: 64,1 miljard), hetgeen voornamelijk het gevolg was van de sterke positie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Gemeten in Amerikaanse dollars daalde de omzet voor de Chrysler Group met 8%. Het bedrijfsresultaat ging met 90% omlaag en kwam uit op 0,5 miljard (1999: 5,2 miljard) door verliezen in het tweede halfjaar die werden veroorzaakt door een combinatie van hevige concurrentie in de Verenigde Staten en grotere uitgaven in verband met kortingen (vooral op uitlopende modellen) alsmede de introductiekosten voor nieuwe modellen.

Bedrijfswagens Het aantal verkochte bedrijfswagens daalde licht, van 554.900 exemplaren in 1999 tot 549.000 in 2000, terwijl de omzet met 8% steeg tot 28,8 miljard (1999: 26,7 miljard). Het bedrijfsresultaat steeg van 1,1 miljard naar 1,2 miljard, ondanks een aanzienlijke daling van de resultaten bij het Amerikaanse bedrijf Freightliner in het tweede halfjaar. Daartegenover stond een herstel van de markt voor zware bedrijfswagens in Brazilië en Turkije.

De bedrijfswagendivisie introduceerde een aantal nieuwe modellen in 2000, waaronder de zware Actros SLT, de Unimog moduletransporter U500, de Medio minibus, het OC500 buschassis en een geheel nieuwe versie van de Sprinter bestelwagen. Er vonden twee belangrijke overnames plaats: van Western Star, de Canadese topproducent van zware vrachtwagens, inclusief het busmerk Orion; en van Detroit Diesel, één van 's werelds meest vooraanstaande leveranciers van zware dieselmotoren voor toepassing in het wegtransport.

DaimlerChrysler Services Om de toegevoegde waarde van de financiële diensten van DaimlerChrysler voor de hele keten in de automobielindustrie extra te accentueren, is de naam van de divisie veranderd van debis in DaimlerChrysler Services AG.

De omzet steeg in 2000 met 36% tot 17,5 miljard (1999: 12,9 miljard). De toenemende druk op de marges en de stijgende rentetarieven die met het oog op de felle concurrentie in de Verenigde Staten niet in de leaseprijzen konden worden doorberekend, leidden tot een daling van het bedrijfsresultaat (exclusief eenmalige effecten) van 38%, van 1,0 miljard tot 0,6 miljard. De eenmalige effecten werden enerzijds veroorzaakt door een waardeaanpassing voor lease-auto's van 0,5 miljard en anderzijds door een winst van 2,3 miljard door het van de hand doen van een beheersend belang in debis Systemhaus.

Aerospace
In juli vorig jaar vond de fusie plaats van Aerospace van DaimlerChrysler (DASA), het Franse Aerospatiale Matra en het Spaanse Casa. Het nieuw gevormde bedrijf, European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), is het grootste lucht- en ruimtevaartbedrijf in Europa en in grootte het derde bedrijf in zijn soort in de wereld.

De beursgang van EADS verliep succesvol. DaimlerChrysler werd de grootste aandeelhouder met ongeveer 33% van de aandelen in zijn bezit. Dit leverde een eenmalige winst op van 3,3 miljard. Omdat Dasa in andere handen overging, komt het bedrijf alleen voor in de geconsolideerde halfjaarcijfers over het eerste halfjaar van 2000. Sinds 1 juli 2000 weegt EADS mee in de activa, in dezelfde verhouding als het aandeel dat DaimlerChrysler bezit in EADS. Het onderdeel MTU Aeroengines blijft daarentegen verder volledig geconsolideerd.

Als gevolg van consolidatie daalde de omzet van EADS met 41% tot 5,4 miljard in 2000, terwijl het bedrijfsresultaat terugliep met 38% tot 0,5 miljard (1999: 0,7 miljard).

Overige bedrijfsonderdelen
In 2000 werd een overeenkomst gesloten betreffende de verkoop van Adtranz, het onderdeel railsystemen van DaimlerChrysler, aan Bombardier, op voorwaarde van goedkeuring door de EU. In 2000 stegen de inkomsten van Adtranz met 9% tot 3,9 miljard (1999: 3,6 miljard) en steeg het aantal opdrachten in waarde met 24% tot 4,1 miljard, waarmee het break-even punt werd bereikt.

Automotive Electronics (TEMIC) maakte een goed jaar door met een omzetgroei van 20% tot 1,1 miljard (tegenover 0,9 miljard in 1999). De totale waarde van het aantal nieuwe opdrachten steeg met 13% naar 1,2 miljard.

MTU/Diesel Engines vergrootte de omzet met 8% tot 1,0 miljard, voornamelijk door de grotere afzet van toepassingen voor schepen en aggregaten.

Dit persbericht bevat toekomstgerichte uitspraken gebaseerd op overtuigingen van het management van DaimlerChrysler. Indien in dit persbericht woorden/zinsneden als 'verwacht', 'meent', 'schat', 'is voornemens', 'plan' en 'project' voorkomen, dan geven deze toekomstgerichte uitspraken weer. Dergelijke uitspraken weerspiegelen de huidige opvattingen van DaimlerChrysler met betrekking tot toekomstige gebeurtenissen en zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden. Er zijn vele factoren die ertoe kunnen leiden dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk anders zullen zijn, waaronder onder andere veranderingen in algemene economische en zakelijke omstandigheden, schommelingen in wisselkoersen en rentetarieven, de introductie van concurrerende producten, gebrek aan marktacceptatie van nieuwe producten en wijzigingen in bedrijfsstrategieën. De daadwerkelijke resultaten kunnen aanzienlijk afwijken van de hier uitgesproken verwachtingen. DaimlerChrysler wijst elke verplichting om deze toekomstgerichte uitspraken te actualiseren af.

DaimlerChrysler - Resultaten over 2000

Wisselkoers voor conversie: 1 = USD 0,9388 (Inkooptarief van de Federal Reserve Bank New York op 29 december 2000).


1 gebaseerd op cijfers in Euro

2 voor eenmalige posten

Februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...