Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwsberichten Centrale Bibliotheek Utrecht

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

www.utrecht.nl identificatie Help Zoeken in PIGU Naar begin van subsite

Java applet

Actueel

vacatures

Boekenweek 2001 "Het land van herkomst, schrijven tussen twee culturen" lezingen exposities

Centrale Bibliotheek breidt DVD fors uit

Vleuten-De Meern en Utrecht samen

Telematicacentrum Bibliotheek Overvecht

Kennismaken met internetBoekenweek 2001: "Het land van herkomst, schrijven tussen twee culturen".

De 66e boekenweek heeft als motto:Het land van herkomst, en is ontleend aan de titel van het boek van E. du Perron, geboren in Nederlands-Indie en lange tijd wonend in Europa. Recente voorbeelden van schrijven tussen twee culturen in de Nederlandse literatuur zijn de boeken van de in Marokko geboren auteurs Abdelkader Benali en Hafid Bouazza, de uit Iran afkomstige Kader Abdolah en de Zuid-Afrikaans/Nederlandse schrijver Henk van Woerden.

Hafid Bouazza (Oudja, 1970) schrijft het boekenweekessay 2001. Hij debuteerde in 1996 met de verhalenbundel De voeten van Abdullah waarvoor hij de E.du Perronprijs ontving. Inmiddels verschenen van zijn hand Momo (1998, novelle) en Apollien (1998, toneel). Begin 2000 verscheen een door hem samengestelde dichtbundel Schoon in elk oog is wat het bemint; de mooiste klassieke Arabische liefdesgedichten. Bouazza selecteerde en vertaalde de gedichten. Hij publiceert regelmatig in NRC Handelsblad.

Salman Rushdie (Bombay, 1947) schrijft dit jaar het boekenweekgeschenk. Hij won in 1981 met Middernachtskinderen de Bookerprize en in 1993 de booker of Bookers, de prijs voor be beste winnaar van 25 jaar Bookerprizes. Rushdie schreef zes romans. Zijn meest recente boek is De grond onder haar voeten, waar onder andere de popgroep U2 inspiratiebron voor was. Zijn boeken zijn vertaald in 30 talen. Het is de eerste keer in de 66-jarige geschiedenis vna het Boekenweekgeschenk dat een niet-Nederlandstalige auteur het geschenkboek schrijft.

De Gemeentebibliotheek heeft de Boekenweek als uitgangspunt genomen voor een interculturele maand. De hele maand maart staat in het teken van interculturele activiteiten. Er zijn lezingen, tentoonstellingen, muziek en dans, kortom voor iedere geinteresseerde in andere culturen is wel iets van zijn gading te vinden.

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861800Centrale Bibliotheek breidt DVD fors uit

Titanic, The Matrix, Ghostbusters, en vele andere films in de mooiste beeld- en geluidskwaliteit.

De Centrale Bibliotheek heeft haar collectie DVD's flink uitgebreid. Door toenemende belangstelling van het publiek en door marktontwikkeling is DVD niet meer weg te denken uit haar collectie. Het aanbod bestaat op dit moment uit ruim 200 titels, vooral speelfilms. Daarnaast zijn enkele documentaires beschikbaar.

Om een DVD te kunnen afspelen is een DVD-speler nodig; eventueel kan het ook worden afgespeeld via de DVD-drive in uw computer

Het materiaal kan geleend worden op vertoon van een bibliotheekpas voor de duur van één week. Het leengeld bedraagt f 6,-.

voor inlichtingen: dhr. H.Blankena 030-2861800Vleuten-De Meern en Utrecht samen

Sinds 1 januari maakt Vleuten-De Meern deel uit van de Gemeente Utrecht. Dit betekent dat de gemeentelijke diensten zijn samengevoegd. Dit is echter nog niet het geval met de bibliotheekorganisaties in Vleuten-De Meern en Utrecht. Het is de bedoeling dat in de nabije toekomst beide instellingen samen één bibliotheekorganisatie gaan vormen.

Verandert er nu iets voor mij als bibliotheekgebruiker?

Wij kunnen u op dit moment de diensten van beide organisaties aanbieden op één abonnement. Dat wil zeggen dat u met het abonnement van de bibliotheek Vleuten-De Meern terecht kunt in de bibliotheken in Utrecht.Omgekeerd kunnen lezers van de bibliotheken in Utrecht ook terecht bij de vestigingen in Vleuten of in De Meern.

Wat moet ik doen als ik mijn abonnement ook wil gebruiken in de andere organisatie?
1. Vraag in de bibliotheek die u normaliter bezoekt naar een inschrijfbewijs.
2. Ga met dat inschrijfbewijs + uw huidige bibliotheekpasje én een legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart) naar de andere organisatie.
3. U wordt GRATIS opgenomen in het ledenbestand
Vanaf dat moment kunt u zowel lenen bij de Gemeentebibliotheek Utrecht als bij de Openbare Bibliotheek Vleuten-De Meern.

Er zijn enkele voorwaarden:
* U leent de materialen tegen de voorwaarden van de uitlenende bibliotheek. Dat betekent dus dat de bibliotheek Vleuten-De Meern andere boetes en leengeldbedragen vraagt dan de bibliotheek in Utrecht. U krijgt bij de inschrijving een setje met informatie waarin de voorwaarden vermeld staan.
* Materialen van bibliotheken in Utrecht kun u NIET in Vleuten-de Meern inleveren en materialen van de bibliotheek Vleuten-de Meern kunt u NIET inleveren in Utrecht. U kunt de materialen herkennen aan de naam van de bibliotheek boven de streepjescode.
* U kunt zowel in bibliotheek Vleuten-De Meern als in de Gemeentebibliotheek Utrecht materialen lenen zonder dat dit gevolgen heeft voor de maximaal te lenen aantallen.

U-pas houders krijgen, op vertoon van de U-pas, 50% korting op een bibliotheekabonnement in Vleuten-De Meern.

In de loop van 2001 worden beide organisaties samengevoegd en kunt u voor alle diensten overal terecht tegen gelijke voorwaarden.

Meer informatie over adressen & openingstijden.

voor inlichtingen: dhr. M. Nijsingh 030-2861800Telematica-centra

In het kader van de "Laagdrempelige Computervoorzieningen in Utrecht" zullen in verschillende vestigingen van de Gemeentebibliotheek telematicacentra komen.

Burgemeester en wethouders hebben besloten tot de inrichting van laagdrempelige computervoorzieningen in vier Utrechtse wijken. Hier kan men leren omgaan met de computer en leren informatie zoeken op internet en in databanken. De voorzieningen zijn bedoeld voor alle burgers en met name voor kinderen van 4 tot 16 jaar die niet zelf thuis de beschikking hebben over een computer. Speciale maatregelen worden getroffen om in samenwerking met zelforganisaties te garanderen dat juist ook allochtone burgers van deze voorzieningen zullen profiteren.

In de wijken Overvecht, Zuilen, Hoograven en Kanaleneiland worden in de bibliotheken telematicacentra ingericht, waarvan die in Overvecht de eerste is. Het telematicacentrum bestaat uit 12 pc's met daarop toegang tot internet, raadpleegmogelijkheid voor digitale bestanden en mogelijkheden voor tekstverwerken, het maken van werkstukken etc.. Op termijn krijgen basisschoolleerlingen hier instructie terwijl er 's avonds voor volwassenen cursussen gegeven worden. Overdag zijn de computers voor iedereen beschikbaar om te internetten of informatie te zoeken. In deze wijken worden bovendien binnen afzienbare tijd in buurtcentra en jongerencentra op kleinere schaal computers geplaatst. Ook hier kan iedereen gebruik maken van internet, tekstverwerken etc. en kan aan kleine groepjes instructie gegeven worden.

In de bibliotheken worden volgend jaar ook nog Kids-corners ingericht. Dit zijn computerhoekjes voor kinderen tot acht jaar en hun ouders. Omdat deze kinderen nog niet (goed) kunnen lezen wordt de instructie aangeboden via de koptelefoon en door middel van pictogrammen. In de Kids-corner worden programma's aangeboden waarbij kinderen op speelse wijze leren omgaan met de computer en leren werken met ontwikkelingsgerichte en educatieve software.

De telematicacentra geven invulling aan de wens om iedere Utrechter vertrouwd te maken met- en toegang te bieden tot computers en nieuwe media.

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878 mw. M.Hopma 030-2861876 Kennismaken met internet

Wegens groot succes herhaalt de bibliotheek haar internetbijeenkomsten. In 2½ uur krijgt de deelnemer de beginselen van het werken met internet onder de knie. De cursus heeft een praktisch karakter. Na een korte inleiding gaan de deelnemers zelf aan de slag en leren zij te surfen op het wereldwijde net.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale bibliotheek, Lombok, Lunetten en Zuilen. In 2001 heeft de Centrale bibliotheek de donderdagochtenden vastgelegd voor SENIOREN.

Ervaring is niet nodig. De bijeenkomst is juist bedoeld als kennismaking. Ook zonder dat u iets van de computer weet kunt u deelnemen.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de bibliotheek van hun keuze. De kosten bedragen f20,- voor leden, f25,- voor niet-leden. U-pashouders ontvangen f10,- korting. Het cursusgeld dient direct bij inschrijving betaald te worden. De prijs is inclusief koffie/thee en een handleiding.

Nieuw is de mogelijkheid om extra te oefenen met de "muis" een kwartier voorafgaand aan de bijeenkomst. Bij uw inschrijving kunt u dat melden. Deze extra muistraining is gratis.

Waar en wanneer?

Lokatie Dag / Datum Tijd Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, Telefoon: 030-2861800 Maandagavond 5 mrt / 2 apr / 7 mei / 11 jun 19.00 - 21.30 uur Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, Telefoon: 030-2861800 Donderdagochtend (alleen voor SENIOREN)
1 mrt / 5 apr / 3 mei / 7 jun 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Dinsdagochtend 13 mrt / 20 mrt / 27 mrt / 3 apr / 10 apr / 17 apr / 8 mei / 15 mei / 22 mei / 29 mei / 19 juni / 26 juni 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Donderdagochtend 15 mrt / 22 mrt / 29 mrt / 5 apr / 12 apr / 26 apr / 17 mei / 31 mei / 7 juni / 21 juni / 28 juni 9.30 - 12.00 uur Lombok Mondiaal, Kanaalstraat 199b, Telefoon: 030-2861950 Donderdagavond 8 mrt / 19 apr / 10 mei / 14 juni 19.00 - 21.30 uur Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 Telefoon: 030-2861925 Dinsdagochtend 6 mrt / 22 mei 9.30 - 12.00 uur Bibliotheek Lunetten, Hondsrug 21 Telefoon: 030-2861925 Dinsdagavond 3 apr / 12 juni 18.30 - 21.00 uur

voor inlichtingen: afdeling Communicatie 030-2861878
laatste update: 26 februari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...