Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord op kamervragen over relatie Nederland-Suriname

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=410110Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Westelijk Halfrond Bureau Midden-Amerika en Caribische gebied Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 28 februari 2001 Behandeld R. Schuddeboom

Kenmerk DWH/MC 089-01 Telefoon 070-3484487

Blad /1 Fax 070-3485472

Bijlage(n) 1 E-mail Dwh-(mc@dwh.minbuza.nl)

Betreft Antwoord op de vragen van het Kamerlid Verhagen (CDA) over de relatie Nederland-Suriname

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de griffier Uwer Kamer van 23 februari jl, kenmerk 2000106970, waarbij gevoegd waren de door het lid Verhagen overeenkomstig artikel 134 van het Regelement van orde van de Tweede kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Verhagen

Vraag 1:

Heeft u kennisgenomen van de opvatting van de PvdA-fractievoorzitter Melkert dat er te weinig gebeurt in de relatie tussen Nederland en Suriname?

Antwoord

Ja

Vraag 2:

Wat is uw mening over zijn uitspraak dat in de praktijk "op de departementen in Den Haag en Paramaribo nog veel steeds muurvast zit? Op welke problemen kan dit slaan?

Antwoord

De meeste actiepunten in de beide gemeenschappelijke verklaringen zijn hetzij reeds afgerond hetzij goed op streek. De voortgang op de belangrijke onderwerpen 'garantiemiddelen' en 'sectorconcentratie' verloopt daarentegen minder snel dan aanvankelijk gehoopt. Hiervoor zijn overigens goede verklaringen. Voor wat betreft de garantiemiddelen is Suriname de afgelopen 2 ½ maand bezig cijfermateriaal te verzamelen o.a. over de schuldenpositie. Dit blijkt in de praktijk niet eenvoudig. Mogelijk zullen de uitkomsten van de artikel IV missie, die van 13 februari tot 1 maart in Suriname is, ontbrekende cijfers in kaart brengen. De sectorconcentratie, waartoe de Surinaamse regering zich heeft gecommitteerd in de gemeenschappelijke verklaring die is opgesteld na afloop van mijn bezoek aan Suriname in oktober vorig jaar, is de afgelopen vier maanden voorwerp van politieke discussie geweest in Suriname. Deze is nog niet afgerond.

Vraag 3:

Hoe beoordeelt u de steun van de heer Melkert voor de suggestie van het CDA om de uitvoering van de ontwikkelingshulp te laten uitvoeren via het IMF en de Wereldbank?

Antwoord

Het is aan de Surinaamse regering aan te geven of ontwikkelingshulp kan worden uitgevoerd via het IMF en de Wereldbank.

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie