Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ABVAKABO: overheid schiet tekort in controlerende taken

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Centrum voor Arbeidsverhoudingen

ABVAKABO FNV

reactie ABVA KABO cie. Oosting

Zoetermeer, 28 februari 2001

Politiek is verantwoordelijk voor kwaliteitsverlies collectieve sector Jarenlange bezuinigingen door de politiek op de collectieve sector hebben ertoe geleid dat de overheid tekort is geschoten in haar controlerende taken. Uit het rapport van de Commissie-Oosting blijkt dat de gemeente Enschede onvoldoende heeft kunnen zorgen voor en waken over de veiligheid van haar burgers. Volgens ABVAKABO is dit niet een probleem dat alleen in Enschede speelt. Meer recent is de brand in Volendam. Elke keer blijkt weer dat door onvoldoende kennis en menskracht de controlerende taken van de overheid niet goed zijn uitgevoerd.

De bond vindt niet dat de politiek buiten schot kan blijven. Jarenlange inkrimping van de collectieve sector heeft geleid tot een situatie van personeelstekort, hoge werkdruk en een probleem om kwalitatief goed personeel te kunnen aantrekken. Dat laatste is noodzakelijk om de werkdruk aan te pakken en er voor te zorgen dat er voldoende mensen zijn om het werk te doen dat zo belangrijk is voor onze samenleving. Overigens bevestigt een enquête van het tijdschrift Binnenlands Bestuur dit beeld. Daaruit blijkt dat een groot deel van de burgemeesters van mening is dat het slecht handhaven van regelgeving mede veroorzaakt wordt door personeelsgebrek.

Ook het rapport van de commissie-Van Rijn (ingesteld door het kabinet), geeft aan dat een forse financiële injectie noodzakelijk is om een verdere aantasting van de kwaliteit van de collectieve sector te voorkomen. ABVAKABO roept het kabinet op om korte termijn aan te geven op welke wijze zij dit probleem concreet aan gaat pakken.

Positie hulpverleners
ABVAKABO FNV heeft al eerder gesteld dat als hulpverleners te vaak worden bestraft voor aangebrachte schade zij hun werk niet meer naar behoren kunnen doen. Vaak is het werk van hulpverleners minutenwerk, of zelfs secondewerk. Brandweerlieden, ambulancepersoneel en politiemensen moeten vaak binnen enkele minuten aanrijden en beslissingen nemen. Als zij te lang moeten gaan nadenken over hun aanpak en/of optreden gaan kostbare momenten verloren. Dat laat onverlet dat zij zich uiteraard moeten houden aan vastgelegde richtlijnen, procedures, afspraken en de zorgvuldigheid die inherent is aan hun werk.

Als het aan ABVAKABO FNV ligt moet van rechtsvervolging van de hulpverlener worden afgezien als na onderzoek door het Openbaar Ministerie is gebleken dat er weliswaar sprake is van schade en schuld, maar dat er geen sprake was van grove nalatigheid of iets dergelijks. Daarmee zorg je ervoor dat de hulpverlener adequaat kan blijven functioneren zonder dat hij of zij permanent beducht hoeft te zijn voor allerlei schadeclaims. De bond vindt dan ook dat dit voortvarend ter hand moet worden genomen.

Meer informatie:
Natascha van 't Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of 06 2043 2353 28 feb 01 10:42reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie