Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Doorbraak in medicijnproductie in planten

Datum nieuwsfeit: 28-02-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Plant Research International
Zoek soortgelijke berichten
Plant Research International

persbericht / nr. 2001-9, 28 februari 2001

Plant Research International en RIKILT bereiken doorbraak in medicijnproductie in planten

Plant Research International en RIKILT hebben een doorbraak geboekt in de ontwikkeling van planten die eiwitten produceren voor passieve vaccinatie van mens en dier. De instituten ontwikkelden planten die antilichamen produceren die meer op de dierlijke en menselijke antilichamen lijken dan tot nu toe in planten mogelijk was. De antilichamen zullen daardoor effectiever zijn. De resultaten zijn 27 februari 2001 gepubliceerd in PNAS.

Typisch dierlijke en typisch plantaardige suikercomplexen, en het nieuwe antilichaam met suikercomplex dat in planten geproduceerd is met de meer dierlijke glycosylering

Antilichamen zijn eiwitten met een kenmerkende en speciale structuur. Een deel van de structuur is betrokken bij de herkenning van ziektekiemen. Een ander deel is betrokken bij de afweerreactie die na de herkenning volgt. Het complex van verschillende suikermoleculen die aan de eiwitten gebonden zijn, is daarbij ook betrokken.

Planten die antilichamen maken
Plant Research International was al eerder succesvol in het ontwikkelen van planten die antilichamen produceren die ziektekiemen kunnen herkennen. Bij de biochemische reactie waarbij suikercomplexen aan eiwitten worden gekoppeld, de zogenoemde glycosylering, treden echter verschillen met dieren op. De antilichamen die in planten gemaakt worden zijn daardoor minder effectief. Een deel van het suikercomplex is zó anders dan in antilichamen van dieren, dat zelfs een ongewenste afweerreactie tegen de antilichamen zou kunnen optreden.

De onderzoekers van Plant Research International rustten daarom tabaksplanten uit met genen die coderen voor een enzym dat voor een belangrijk stap in de typisch dierlijke glycosylering zorgt. Het enzym verzorgt de binding van galactose-moleculen aan het suikercomplex. Eerder onderzoek heeft laten zien dat de galactose moleculen van belang zijn voor een goede afweerreactie en dat deze moleculen bij planten normaal gesproken niet in het suikercomplex voorkomen.

De juiste suikers
De onderzoekers bleken bijzonder succesvol, zoals bleek uit de analyses van RIKILT onderzoekers tezamen met onderzoekers van de universiteit van Rouen. Door het extra enzym werden ook in de tabaksplanten galactosemoleculen op de juiste plaats aan het suikercomplex gekoppeld. Kennelijk werken de dierlijke genen en het dierlijke enzym ook in de tabaksplanten op het juiste moment en op de juiste plaats.

In de tabaksplanten werd een deel van álle plantaardige eiwitten op een meer dier-achtige wijze geglycosyleerd. De planten bleken daar op geen enkele wijze onder te lijden. Kennelijk veranderde de functionaliteit van de eiwitten in de planten niet drastisch. Door de tabaksplanten te kruisen met tabaksplanten die antilichamen produceren, kregen de onderzoekers planten die ook de antilichamen op de meer dierlijke manier glycosyleren. De antilichamen lijken nu dus meer op dierlijke antilichamen, waardoor ze effectiever hun werk kunnen doen.

Toepassing
Het succes van Plant Research International en RIKILT betekent daarom een belangrijke doorbraak in de ontwikkeling van planten die gebruikt kunnen worden voor passieve vaccinatie.

Bij passieve vaccinatie worden mensen of dieren ingespoten met antilichamen die kunnen reageren met specifieke ziektekiemen van bijvoorbeeld tropische ziekten. Op die manier wordt een tijdelijke bescherming tegen de ziekte verkregen zónder dat met verzwakte ziektekiemen hoeft te worden gevaccineerd.

Voordelen
Op dit moment worden de antilichamen voor passieve vaccinatie geproduceerd in dierlijke systemen. Dat maakt de productie vaak tot een duur proces. Als planten ingezet zouden kunnen worden voor de productie van antilichamen, kan de prijs van het product wellicht drastisch omlaag, en worden eventuele problemen met dierlijke ziektekiemen in de antilichaam-preparaten voorkomen.

Daarnaast zouden de planten met antilichamen ook als speciale 'medicijnen-voeding' kunnen worden toegediend, waardoor dieren in de veehouderij via de voeding in plaats van via injecties tegen ziekten beschermd kunnen worden.Voor meer informatie:
Plant Research International
Erik Toussaint
E-mail: (info@plant.wag)-ur.nl
Telefoon: (0317) 47 70 17 , privé (0317) 41 68 84

RIKILT
Piet Stouten
Persvoorlichter
E-mail: (P.Stouten@rikilt.wag)-ur.nl
tel. (0317) 47 56 75

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie