Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Per bedrijf CAO afdwingen'

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Nu per bedrijf CAO afdwingen
Regio Noord - (groningen@fnv.nl)

Het gevecht om een goede CAO in de metaal en technische bedrijfstakken verplaatst zich in rap tempo naar de bedrijven. In het Noorden zijn de eerste ledenvergaderingen gehouden. Nu al zijn voorstellen voor een tijdelijke plaatsvervangende CAO aan ruim vijftien bedrijven toegezonden. Een groter aantal zal volgen. De gezamenlijke bonden van FNV, CNV en Unie zullen bij negatieve of onvoldoende reactie van de werkgever het stakingswapen niet schuwen. Vanaf volgende week worden ledenvergaderingen georganiseerd om de eventuele noodzaak van een ultimatum te bepalen.

CAO actie per bedrijf
Nadat op 7 februari jl. de CAO-onderhandelingen voor de CAO Metaal en Technische Bedrijfstakken (metaalnijverheid) waren mislukt, zijn op 15 februari op verschillende plaatsten in het land (ook in Assen waar 300 kaderleden aanwezig waren) protestbijeenkomsten gehouden van de gezamenlijke bonden: FNV Bondgenoten, CNV BedrijvenBond en de Unie. Daarin bleek dat het eindbod van de werkgeversorganisaties volstrekt onvoldoende is (zie bijgaande vergelijking). Nadien zijn op verschillende plaatsen ledenvergaderingen gehouden over de vraag bij welke bedrijven voorstellen voor een plaatsvervangende tijdelijke CAO ingediend kunnen worden. Deze CAO verdwijnt weer als er een alsnog een landelijke CAO komt, maar punten die beter zijn blijven.

De eerste bedrijven
De eerste ledenvergaderingen in Delfzijl en Groningen van de gezamenlijke bonden hebben opgeleverd dat er protocollen (voorstellen) voor een tijdelijke plaatsvervangende CAO zijn gestuurd aan:

= GTI Noord te Roden met vestigingen in Delfzijl, Roden, Groningen, Leeuwarden en Heerenveen; = Furigas Assen;
= Delta Controls Emmen;
= Gaswacht Assen;
= Imtech Noord Oost met vestigingen te Coevorden, Sappemeer, Roden, Leeuwarden, Enschede en Arnhem; = Eekels Hoogezand;
= Wolter en Dros met vestigingen Wolter en Dros Aquatherm en Wolter en Dros Groep in Groningen; = Oldenburger Products 2000 met een vestiging in Stadskanaal; = Datema Delfzijl;
= Varel met een vestiging in Groningen;
= Nefkens Noord vestiging Groningen;
= Homy Nieuwegein met een vestiging in Groningen;
= Bakker Ulrum;
= Berghuis Haren;
= Van Diest Assen met vestigingen in Emmen, Hoogeveen, Assen, Groningen en Veendam; = General Trailers in Leek.
Er worden nog vergaderingen gehouden voor de bedrijven in de regio Veendam en de regio Winschoten. Daarnaast worden er nog een aantal bedrijfsvergaderingen gehouden over het indienen van de voorstellen.

Zonodig ultimatum
Volgende week vinden er bedrijfsvergaderingen plaats met betrekking tot de reacties van de directies op de protocollen. In die vergaderingen is ook de vraag aan de orde gekomen, wanneer de directies negatief of onvoldoende gereageerd hebben op de voorstellen voor een plaatsvervangende bedrijf-CAO, in te stemmen met voorlopig 5 dagen staking, toe te passen in overleg met de kaderleden. Als besloten wordt tot staking, zal de directie eerst nog een ultimatum ontvangen om alsnog in te stemmen met de tijdelijke plaatsvervangende bedrijf-CAO. Als daarop niet of onvoldoende gereageerd wordt, zullen er stakingen plaatsvinden.

Nadere informatie
A.P. van Dijk, bestuurder metaal & techniek Groningen/Noord-Drenthe, mobiel: 06-51405565,
kantoor: 050-3631167,
(annedijk@bg.fnv.nl) (E-mail)
Mede namens collega's,
M. Hietkamp CNV BedrijvenBond Drachten
D. Schoorlemmer FNV Bondgenoten Groningen
G. Kruithof Unie Assen

Achtergrond.
De CAO Metaal en Technische Bedrijfstakken geldt voor zo'n 400.000 werknemers (30.000 werkgevers). Het gaat feitelijk om 6 CAO-en waar in een keer over onderhandeld wordt. Het gaat om de sektoren:
- Garages (bijvoorbeeld Century Groningen; Wander Assen; Van Diest Emmen);
- Elektrotechnische en installatie bedrijven (bijvoorbeeld GTI Roden; BAM techniek Groningen; Wolter en Dros Groningen; Imtech Coevorden/Sappemeer);
- Metaalbewerkingsbedrijven (bijvoorbeeld: Furigas Assen; Veenstra-Glazenborg Winschoten; OMP Veendam; GTI Delfzijl; Schafer Foxhol; Kampen Hoogezand; Bakker Veren Groningen);
- Carrosseriebedrijven (bijvoorbeeld autoschadeherstelbedrijven zoals Jeka Groningen; Puma Winschoten maar ook vrachtauto-opbouw- bedrijven zoals Bulstra Noordwolde; General Trailers Leek; Groenwoud Hoogezand);
- Isolatiebedrijven (bijvoorbeeld Wilich Gresel in Groningen). In Groningen zijn zo'n 12.000 werknemers werkzaam in de Metaal & Technische Bedrijfstakken en in Drenthe zo'n 10.000.

Bijlage: vergelijking bij einde onderhandelingen 7 februari 2001.

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie