Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PT financiert onderzoek naar mobiele rozenteelt

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PT financiert onderzoek naar mobiele rozenteelt

De Sectorcommissie Bloemisterij van het Productschap Tuinbouw heeft in de vergadering van half februari 2001 groen licht gegeven voor een onderzoek naar een mobiel teeltsysteem bij rozen. Het doel is dat rozenstruiken automatisch getransporteerd worden naar de bedrijfsruimte waar de rozen geoogst worden. Een voorwaarde voor het slagen van dit systeem is wel dat de rozenstruiken gelijktijdig oogstrijp zijn.

Het onderzoek is uitgezet bij het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Het voormalige proefstation is al met het onderzoek gestart om de zogenoemde synchronisatietechniek (gelijktijdige ontwikkeling van de rozenstruiken) onder de knie te krijgen. Hierbij worden verschillende rozencultivars getest. Daarnaast wordt gekeken wat de effecten zijn op de plant van eb- en vloedsystemen en regelmatige bewegingen. De sectorcommissie legt voor dit onderzoek ruim 1 miljoen gulden op tafel voor de jaren 2001 tot en met 2003.

Voor aanvullende financieringen voor een drietal lopende projecten trok de commissie in totaal 75.000 gulden uit. Hierbij gaat het om onderzoeken naar de houdbaarheid van begonia en cyclaam en de bloeisturing bij zomerbloemen.

Verder werd bijna 60.000 gulden uitgetrokken voor demonstraties van de resultaten van een watergeef- en bemestingsstrategie bij grondgebonden teelten. Ook gaf de sectorcommissie toestemming voor een onderzoek om de oorzaak van kwaliteitsverlies van snijchrysanten op de vaas te achterhalen. Hiervoor werd 35.000 gulden uitgetrokken.

Het PPO gaat de steelstevigheid van alstroemeria objectief en instrumenteel meten. Het handmatig controleren is een tijdrovende klus die bij voorkeur geautomatiseerd moeten worden. Ruim een ton werd uitgetrokken voor een verdere verfijning van een al lopend onderzoek om de koolbladrollers bij gerbera in verwarring te brengen, zodat deze beestjes geen schade aanrichten.

De sectorcommissie bloemisterij steunde verder een project om via studieclubs de vaardigheden, ervaring en kennis van de bloemistenwinkeliers te vergroten. Voor een bijdrage voor de vakopleiding op Europees niveau (European Master in Floral Design) van bloemendetaillisten ging de commissie eveneens akkoord onder voorwaarde dat ook de EU financieel over de brug komt.

De PT-commissie trok ook de portemonnee om glastuinders ideeën aan de hand te doen om in de teelt efficiënt om te gaan met water en voedingsstoffen. Hiervoor worden zakboekjes gemaakt en informatiebijeenkomsten georganiseerd. Zo'n dergelijk project is ook goedgekeurd voor geïntegreerde teeltsystemen bij buiten- en andere bloemen. De sectorcommissie stemde eveneens in met een stimuleringsprogramma voor technologische vernieuwingen bij productiebedrijven in de glastuinbouw en vollegrondsgroenten. Tenslotte is een project goedgekeurd dat de kennisuitwisseling voor telers op het gebied van biologische sierteelt op een hoger plan moet brengen. Sectorbreed worden studiegroepen gevormd, die na afloop van het project op eigen benen moeten kunnen staan. Voor dit project is ook subsidie gevraagd aan het ministerie van landbouw.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie