Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Euronext Amsterdam: lunchflits

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Euronext Amsterdam

01 Mar 2001 Lunchflits

Ook vandaag is het weer somberheid troef op het Damrak. Zowel de AEX-index als de Amsterdam Midkap-index dalen gedurende de ochtend en zijn om half één ongeveer 1% van hun koers verloren. De voornaamste oorzaak ligt in Amerika, waar Wall Street onverdeeld lager sloot na het ontbreken van aanwijzingen voor een tussentijdse renteverlaging in de redevoering die FED-voorzitter Greenspan hield. Beleggers lijken steeds negatiever over de economische vooruitzichten te worden.

Een belangrijke rol speelt vanmorgen ook de wijziging in samenstelling en herweging van de Amsterdamse indices, die morgen wordt geëffectueerd Dat leidt tot fikse handel door indexbeleggers, die hun portefeuilles aanpassen aan de nieuwe indexsamenstellingen. Dat heeft vooral consequenties voor nieuwkomers als Buhrmann, KPNQuest en Versatel in de AEX, en Vendex, Corus, Draka, Landis, BESI, ASMI en Unit4 in de Midkap. De fondsen die verdwijnen uit de indices ondervinden in principe een verkoopdruk. Dat zijn Vendex en Corus, die uit de AEX (naar de Midcap) verdwijnen, en Cap Gemini SA, Internatio Muller, Stork en Volker Wessels Stevin, die niet meer in een leidende index worden opgenomen. Een verder consequentie is de herweging. Die heeft vooral gevolgen voor fondsen die het afgelopen jaar sterk waren gestegen en nu het maximale gewicht (10% van een index) hadden overschreden. Dat geldt met name voor ING en Koninklijke Olie, die beide flink worden teruggezet.

Naast de wegingsverandering wordt de koers van ING vanmorgen bepaald door de gepubliceerde cijfers. Deze lagen iets onder de verwachting. Ook de vooruitzichten zijn onzeker. De koers is ongeveer 1% lager. Ook Getronics kwam met cijfers. Deze werden beloond met een koersstijging van ruim 5%, waarmee Getronics de grootste stijger is onder de hoofdfondsen.

De dalers moeten weer vooral worden gezocht onder de technologie- en telecomwaarden. Het bekende rijtje ASML, Philips, KPN, UPC noteert flink lager.

Ook de overige Europese beurzen zijn (flink) lager. Zo zijn om half één Frankfurt en Parijs gedaald met 1,4% en 1,3%. Londen houdt de daling beperkt tot 0,6% en Brussel is onveranderd.

Indices Amsterdam (12.30 uur):

AEX-index: 589.9 (- 1,3%)

Amsterdam Midkap-index: 617.2 (- 0,9%)

Euronext 100: 911 (- 1,3%)

Next 150: 1046 (- 1,0%)

Belangrijke stijgers:

Ahold 35,50 (+ 1,3%)

Getronics 6,48 (+ 5,4%)

Gucci 97,80 (+ 1,4%)

IHC Caland 59,00 (+ 2,4%)

Belangrijke dalers:

ASML 22,08 (- 6,9%)

Cap Gem. SA 179,50 (- 4,0%)

KPN 12,95 (- 3,0%)

Philips 34,40 (- 3,8%)

UPC 11,10 (- 2,9%)

© Euronext Amsterdam / Marketingcommunicatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie