Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVD keurt blokkade vissers af

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

VVD keurt blokkade vissers af


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 1 maart 2001
De visserijwoordvoerder van de VVD Tweede-Kamerfractie, Otto Vos roept de vissers op onmiddellijk de blokkade op te heffen, omdat andere ondernemers in de scheepvaart hierdoor geen schade mogen leiden.

Andere ondernemers die van het scheepvaartverkeer afhankelijk zijn mogen geen schade lijden door de acties van de vissers, aldus Vos. Otto Vos roept tevens staatssecretaris Faber op om de gemaakte afspraken over de schaderegeling wegens de gestegen olieprijzen, na te komen.

De aanleiding voor deze blokkade is het besluit van de Europese Commissie om voor de periode van 14 februari tot 1 mei 2001 diverse visserijgebieden te sluiten. Visserijwoordvoerder Otto Vos heeft samen met PvdA woordvoerder Herrebrugh een motie ingediend met de strekking dat de schade geïnventariseerd wordt en dat die gegevens vervolgens aan de Europese Commissie worden aangeboden voor het treffen van compenserende maatregelen. Hij is van mening dat die weg met kracht moet worden doorgezet.

Tevens roept Vos staatssecetaris Faber op de afspraken die zij met de sector zijn gemaakt over de compensatie van de hoge olieprijzen na te komen. Er is 150 miljoen, verdeeld over vijf jaar beschikbaar gesteld. Die afspraak is vorig jaar gemaakt, maar de vissers hebben nog steeds geen geld gekregen. Faber moet haar toezeggingen wel waarmaken, aldus Vos. Faber kan hiervoor een voorschotregeling gebruiken.

Bovendien moet de staatssecretaris volgens de VVD-woordvoerder goed letten op de Europese concurrentieverhoudingen. Vos: Indien en voor zover de Belgische visserijsector vanuit de Europese Unie reeds compenatie zou zijn geboden, dient de staatssecretaris dat ook voor de Nederlandse visserijsector mogelijk te maken. Binnen de Europose Unie c.q. het gemeenschappelijk visserijbeleid geldt immers een gelijke behandeling als uitgangspunt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie