Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stadsetiquette Rotterdam vergroot leefbaarheid

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam

Stadsetiquette vergroot leefbaarheid

Herman Meijer, wethouder Sociale Vernieuwing en Stadvernieuwing en Grote Stedenbeleid van de gemeente Rotterdam heeft vandaag het plan van aanpak gepresenteerd voor project Stadsetiquette. Een Stadsetiquette bestaat uit een aantal omgangsregels tussen bewoners; zij maken met elkaar afspraken en houden die zelf levend. Met dit project beoogt de gemeente de leefbaarheid en sociale betrokkenheid met de stad te vergroten.

Ongeveer een jaar geleden is het idee om in Rotterdam een Stadsetiquette te ontwikkelen geopperd door wethouder Hermen Meijer. Uitgangspunt daarbij was dat de leefbaarheid in de stad kan worden verbeterd door meer hoffelijkheid en wat meer rekening houden met elkaar. Dit leidt naar verwachting tot minder overlast en tot een prettiger stad. Het gaat bij Stadsetiquette bijvoorbeeld om zaken als vuil op straat gooien, parkeeroverlast, een deur voor een ander openhouden en elkaar aanspreken op overlastgevend gedrag.

In de werkwijze van het project staan bewoners centraal. Zij bepalen zelf over welke zaken zij afspraken willen maken en zorgen voor het levend houden van de regels. De gemeente faciliteert het proces waarin afspraken worden gemaakt en biedt ondersteuning bij het op de rails houden ervan.

Tot de zomer wordt een aantal pilotonderdelen uitgevoerd om zicht te krijgen op de haalbaarheid van een Stadsetiquette. Sinds begin dit jaar wordt een aantal bestaande bewonersinitiatieven geïnventariseerd en gepresenteerd tijdens verschillende bijeenkomsten. Doel is de overeenkomsten in kaart te brengen van de onderwerpen die leven in een straat of wijk. Bovendien wordt gekeken hoe afspraken (Stadsetiquette) bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving. Een volgend en centraal onderdeel van de pilot zijn Stadsetiquette-sessies in twee deelgemeenten. Hierin wordt door bewoners van een straat of wijk Stadsetiquette opgesteld voor hun buurt. Ook wordt gekeken naar manieren waarop die afspraken levend gehouden kunnen worden.
Een ander onderdeel van de pilot is de discussie over belangrijke thema's van Stadsetiquette die half februari van start is gegaan in het Rotterdams Dagblad. Uit dit publieke debat, dat ook via andere kanalen gevoerd zal worden, kan de belangstelling van Rotterdammers voor bepaalde thema's van Stadsetiquette worden afgeleid.

De pilot wordt afgesloten met een evaluatie van de resultaten tot nu toe. Op basis hiervan wordt besloten over de voorzetting en verdere invulling van het project Stadsetiquette.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie