Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing: De interpretatie van de quantummechanica

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

De interpretatie van de quantummechanica

De standaardinterpretatie van de quantummechanica is ontwikkeld door Niels Bohr. Volgens deze interpretatie is de quantummechanica een indeterministische theorie met holistische trekjes, waarin de waarneming een fundamentele rol speelt. Einstein en Schrödinger hebben deze interpretatie fel bekritiseerd. Hilgevoord gaat uitvoerig in op de beroemde discussie tussen Einstein en Bohr, waarin de essentiële problemen van de quantummechanica duidelijk naar voren komen. Aan de orde komen de golf-deeltje paradox, het onzekerheidsprincipe, het complementariteitsprincipe, het meetprobleem, de kat van Schrödinger, het experiment van Einstein, Podolsky en Rosen, het theorema van Bell en het experiment van Aspect. Een vijftal alternatieve interpretaties, alsmede enkele verbluffende experimenten met fotonen zullen worden besproken. De conclusie zal zijn dat het interpretatieprobleem nog steeds open is en dat de recente onderzoekingen en experimenten het vreemde van de quantummechanica alleen nog meer hebben benadrukt.

Prof.dr. Jan Hilgevoord studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over causaliteit in de relativistische quantumveldentheorie.

Datum en tijd

donderdag 1 maart 2001, 20.00 uur

Spreker

prof.dr. Jan Hilgevoord

Titel

Serie

De interpretatie van de quantummechanica

Quantummechanica - Van Aristoteles tot de schildpad

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie