Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DOCdata maakt cijfers over boekjaar 2000 bekend

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Bron: Docdata NV
Zoek soortgelijke berichten
DOCdata NV

Te verspreiden op 1 maart 2001
U.S. Eastern Standard Time 02.30h. U.K. 07.30h. Continental Time 08.30h.

P E R S B E R I C H T
DOCdata N.V. maakt haar cijfers over het boekjaar 2000 bekend

Hoofdpunten uit het financieel verslag over het boekjaar 2000

Ondanks het feit dat de DOCdata groep als geheel teleurstellende resultaten heeft laten zien in 2000, is het management van mening dat in het jaar 2000 de nodige beslissingen zijn genomen om een aanzienlijke verbetering in het bedrijfsresultaat van 2001 te kunnen realiseren.

De afgelopen 2 jaar heeft de Media Groep van DOCdata te maken gehad met een vertraging van de groei in alle markten waarin zij actief is. Hierdoor heeft het management besloten om de strategie van de Media Groep als geheel aan te passen. Was deze strategie voorheen gebaseerd op de leiding nemen in het consolidatieproces, nu zal de strategie vooral gericht zijn op het optimaliseren van de operationele cash flow. Per bedrijf blijft de strategie gericht op het bedienen van niches in de mediamarkt die een hogere servicegraad vereisen. Het optimaal bedienen van onze klanten blijft de eerste prioriteit.

Vanwege de veranderingen in de markt voor e-commerce in 2000, met name het feit dat e-commerce bedrijven moeite hadden financiering te verkrijgen, zal DOCdata voor wat betreft de E-commerce Fulfillment divisie zich richten op nieuwe markten, waarbij onder meer gedacht kan worden aan orderfulfillment voor software bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen.

Industrial Automation Integrators (IAI) heeft in 2000 een zeer goed resultaat geboekt; 61% van het bedrijfsresultaat van DOCdata voor afschrijving van goodwill. Voor wat betreft IAI zal DOCdata zich in 2001 blijven richten op het creŽren van een sterkere positie in security printing, onder andere door het introduceren van een serie machines voor de markt van waardedocumenten (paspoorten, ID- en creditcards en bankbiljetten).

Ondanks het feit dat 2000 een moeilijk jaar was voor DOCdata, blijft de financiŽle positie van de groep gezond (solvabiliteit 57.3%) en realiseerde DOCdata een EBITDA in 2000 van §12miljoen. Hierdoor is het voor DOCdata mogelijk om te investeren in winstgevende (nieuwe) groeimogelijkheden en/of om middelen aan de aandeelhouders te retourneren in de vorm van dividenden of inkoop van eigen aandelen. Het management verwacht dat de financiŽle positie in 2001 verder zal verbeteren.

DOCdata N.V. houdt momenteel 701.390 aandelen (8,8%) in haar geplaatst aandelenkapitaal.

Gedetailleerd overzicht per divisie

Media Groep

De Media Groep heeft in 2000 een teleurstellend resultaat laten zien. De omzetten in New England (VS), Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bleven achter bij de verwachtingen van het management. DOCdata France, DOCdata California (VS) en DOCdata Benelux ontwikkelden hun omzet naar tevredenheid.

Door de relatief zwakke Euro en de hogere olieprijzen ontstond er tevens een druk op verschillende grondstofprijzen, waardoor de brutomarge afnam.

In de loop van 2000 zijn reorganisaties doorgevoerd bij DOCdata UK, Duitsland en New England (VS), teneinde deze activiteiten competitiever te maken. Voor 2001 verwacht het management van DOCdata een aanzienlijke verbetering van de resultaten van de Media Groep.

DOCdata zal in 2001 verder investeren in mensen en IT systemen om de service aan haar klanten verder te verbeteren. Indien de vraag van onze klanten naar DVD zal toenemen, zal DOCdata tevens investeren in DVD replicatie machines.

E-commerce Fulfillment

Door het wegvallen van verschillende e-commerce bedrijven in de loop van 2000 is de e-commerce fulfillment markt minder hard gegroeid dan de initiŽle verwachtingen van het management. Hierdoor had DOCdata in 2000 meer fulfillment capaciteit beschikbaar dan nodig was in de markt. Tevens is in oktober 2000 Boxman, een belangrijke klant, failliet gegaan.

Door de veranderende marktomstandigheden heeft het management besloten om zich op een "bredere" markt te richten. Naast het contract met BOL.com wordt daarom ook de distributie verzorgd voor Kenfil Distribution, Nr.1 Software, Bridge Entertainment, PeopleSoft en ABNAMRO.

Industrial Automation

In 2000 heeft IAI een belangrijke doorbraak gerealiseerd in de verkoop van knowhow en machines voor waardepapieren en documenten. Inmiddels zijn machines voor zowel paspoorten als identiteitskaarten (creditcard formaat) in de markt geleverd.

Voor een gedetailleerde behandeling van de jaarcijfers 2000 verwijzen wij naar de bijlage.

Het management van DOCdata zal vandaag, 1 maart 2001, de jaarcijfers 2000 bespreken in een persconferentie om 10.00 uur en een analistenmeeting om 12.30 uur te Amsterdam. De aandeelhoudersvergadering zal gehouden worden op woensdag 16 mei 2001 te Amsterdam.

DOCdata N.V. is een vooraanstaande onafhankelijke dienstverlener voor de media uitgevers met vestigingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. DOCdata is tevens een dienstverlener voor internet winkels, detailhandel ketens, direct marketing en internet dienstverleningsbedrijven. Verder ontwerpt, bouwt en levert DOCdata productiesystemen gebaseerd op optische- en lasertechnologie.

Note: Certain matters discussed in this news release are forward-looking statements, as defined in the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such forward-looking statements are subject to a number of known and unknown risks and uncertainties including, but not limited to; uncertainty as to DOCdata's future profitability; DOCdata's ability to develop and implement operational and financial systems to manage its operations; competition in DOCdata's existing and potential future lines of business; DOCdata's ability to integrate and operate successfully acquired businesses and the risks associated with such businesses; DOCdata's ability to obtain financing on acceptable terms to finance DOCdata's growth strategy and for DOCdata to operate within the limitations imposed by financing arrangements; uncertainty as to the future profitability of acquired businesses; and other factors. Other factors and assumptions not identified above were also involved in the derivation of these forward-looking statements, and the failure of such other assumptions to be realised as well as other factors may also cause actual results to differ materially from those projected. DOCdata assumes no obligation to update these forward-looking statements to reflect actual results, changes in assumptions or changes in other factors affecting such forward-looking statements.

Vught, Nederland, 1 maart 2001 DOCdata N.V. (Euronext Amsterdam: DOCD)

Verdere informatie:
DOCdata N.V.
M.F.P.M. Alting von Geusau
CFO
Tel. +31 73 684 7000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie